Ρωσική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων SA-22 ή Pantsir S1 εντοπίστηκε σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών, δήλωσε την Τετάρτη διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

«Το Sa-22 είναι πλέον στην περιοχή», δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός υπενθυμίζοντας ότι ένας άλλος τύπος ρωσικού αντιαεροπορικού πυραύλου, το SA-11 ή Μπουκ, πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη στις 17 Ιουλίου ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 (ή SA-22 βάσει του κωδικού του ΝΑΤΟ) μπορούν να πλήξουν κάθε τύπου αεροπορικό στόχο σε απόφαση 20 χιλιομέτρων και σε ύψος 15. Μπορούν να πλήξουν τέσσερις στόχους ταυτόχρονα και οι πύραυλοί του μπορούν να φτάσουν ταχύτητα 1.300 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Ο διπλωμάτης, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, αναφέρθηκε επίσης σε «ουκρανικές πληροφορίες», αξιόπιστες σύμφωνα με τον ίδιο, «για μικρούς, ρωσικούς, στρατιωτικούς σχηματισμούς που εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος».

«Δεν πρόκειται απλώς για άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα (…). Υπάρχουν εισβολές στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας επίσης λόγο για «ρίψεις όλμων και ρουκετών από τη Ρωσία εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και από το εσωτερικό της Ουκρανίας».

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή αλλαγή», η οποία σημειώθηκε «πολύ πρόσφατα», με τη Ρωσία να έχει περάσει από «μια υποστήριξη των αυτονομιστών μάλλον συγκαλυμμένη» σε «μια υποστήριξη πιο ανοικτή, πιο προφανή», σχολίασε ο διπλωμάτης.