Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν την αναγκαιότητα να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία της Ουκρανίας, αλλά είναι θέμα του Κιέβου να επεξεργαστεί τους όρους για μια κατάπαυση του πυρός με τους αυτονομιστές αντάρτες.

Οπως είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Ποροσένκο, η Ρωσία είναι έτοιμη να «κάνει κάτι», αν ξεκινήσει μια διαδικασία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για την ειρηνευτική διαδικασία, εάν αρχίσει», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον ουκρανό πρόεδρο

Οσον αφορά το θέμα των ρώσων στρατιωτών τους οποίους το Κίεβο αναφέρει ότι συνέλαβε σε ουκρανικό έδαφος ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ρώσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα.

«Να συζητήσουμε για το φυσικό αέριο»

«Δεν έχω λάβει πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας. Αλλά από ό,τι άκουσα, περιπολούσαν στα σύνορα και θα μπορούσαν να έχουν μπει στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του στο Μινσκ.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των δίωρων συνομιλιών τους στο Μίνσκ της Λευκορωσίας να συζητήσουν το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ποροσένκο ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «ένας οδικός χάρτης θα προετοιμαστεί ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός η οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει διμερή χαρακτήρα».

Ο Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε επίσης ότι οι πολυμερείς συνομιλίες στο Μινσκ, όπου συμμετείχαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον και οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ήταν «σκληρές και περίπλοκες».