Σε συμφωνία για επ’ αόριστον εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν το Ισραήλ και η Χαμάς, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, όπως επιβεβαίωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και ένας ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ.

Η εκεχειρία – που έγινε υπό τις «ευλογίες» της Ουάσιγκτον – βάζει τέλος σε έναν πόλεμο επτά εβδομάδων στη Γάζα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.200 ανθρώπους.

Η εκεχειρία, που χαρακτηρίστηκε «μόνιμη» από τους Παλαιστίνιους, τέθηκε σε ισχύ στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας για να γιορτάσουν την επίτευξη της εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ήχησαν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.

Εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές πέτυχαν νίκη έναντι του Ισραήλ.

«Η ένοπλη αντίστασή μας κατάφερε που οι αραβικοί στρατοί απέτυχαν να καταφέρουν» δήλωσε ο Σάμι Αμπου Ζούχρι.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «αυτός ο πολιορκημένος, αδύναμος λαός νίκησε τον ισχυρότερο στρατό στη Μέση Ανατολή και κατέστρεψε τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και τον μύθο του στρατού που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί».

Πολλά ηγετικά στελέχη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, της δεύτερης σε δύναμη οργάνωσης στον παλαιστινιακό θύλακα, εμφανίστηκαν δημοσίως, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Μαχμούντ Ζάχαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, εκ των ηγετών του Ισλαμικού Τζιχάντ, μίλησαν στους χιλιάδες Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Ρίμαλ, δυτικά της πόλης της Γάζας.

«Θα κατασκευάσουμε το λιμάνι και το αεροδρόμιό μας», υποσχέθηκε ο Ζάχαρ στο πλήθος.

Ένα από τα αιτήματα των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών στις συνομιλίες του Καΐρου ήταν η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας και η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί το λιμάνι. Αυτά τα δύο θέματα «πρόκειται να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις» που προβλέπεται να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, σύμφωνα με την πρόταση του αιγύπτιου μεσολαβητή.

«Σε αυτόν που θα επιτεθεί στο λιμάνι μας, θα επιτεθούμε στο δικό του και αν επιτεθεί στο αεροδρόμιό μας θα επιτεθούμε και πάλι στο δικό του», προειδοποίησε ο Ζάχαρ, αναφερόμενος στις ρουκέτες που εκτόξευε η Χαμάς στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές διεθνείς πτήσεις.

«Το μέλλον είναι δικό μας, όχι του κατακτητή», συνέχισε, υποσχόμενος ότι θα ξαναχτιστούν όλα τα σπίτια που γκρεμίστηκαν στον πόλεμο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) 475.000 Παλαιστίνιοι της Γάζας εκτοπίστηκαν ενώ 55.000 σπίτια βομβαρδίστηκαν. Από αυτά, τουλάχιστον 17.200 ισοπεδώθηκαν ή υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ένωσή μας με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και με όλα τα κινήματα της αντίστασης για να απελευθερώσουμε όλη την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο Ζάχαρ.

Η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από την πλευρά του ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «μια νίκη για την αντίσταση».

«Η Αίγυπτος μας ενημέρωσε ότι το Ισραήλ δέχθηκε την παλαιστινιακή πρόταση για εκεχειρία», δήλωσε νωρίτερα ο Χάλεντ αλ Μπατς που εκπροσωπεί το Ισλαμικό Τζιχάντ στις συνομιλίες στην Αίγυπτο.

Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία, παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Ασραφ αλ Κούντρα.

Στο μεταξύ, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η Ουάσιγκτον «στηρίζει πλήρως» την εκεχειρία

Η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως» τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στην οποία κατέληξαν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου την 50ή ημέρα των συγκρούσεων, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι.

«Στηρίζουμε πλήρως την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» τόνισε.

Η Ουάσιγκτον επιπλέον προέτρεψε τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας: «Καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως (…) προς τους όρους (της συμφωνίας) και ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη» επισήμανε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Τη θεωρούμε (σ.σ. την εκεχειρία) μία ευκαιρία, όχι μία βεβαιότητα» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε επίγνωση του γεγονότος αυτού και θα προχωρήσουμε έχοντας τα μάτια μας ορθάνοιχτα» πρόσθεσε η Ψάκι.

Το Ισραήλ δέχεται χαλάρωση του αποκλεισμού

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, το Ισραήλ δέχθηκε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών κατασκευής.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «μια νίκη για την αντίσταση».

Ισραηλινός αξιωματούχος αρκέστηκε απλά να επιβεβαιώσει ότι το Ισραήλ έκανε δεκτή την πρόταση της Αιγύπτου για πλήρη και επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός.

«Το Ισραήλ είχε αποδεχτεί ήδη την αιγυπτιακή πρόταση της 15ης Ιουλίου. Ανέκαθεν υποστήριζε μια άνευ όρων εκεχειρία» σημείωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ζητά ο Αμπάς

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα υπογράμμισε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να συνοδευτεί από βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων.

«Ανακοινώνω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποδέχτηκε την έκκληση της Αιγύπτου για μια μόνιμη εκεχειρία από τις 19:00 τοπική ώρα» είπε ο Αμπάς ευχαριστώντας το Κάιρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε «να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί παιδιών».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν το συντομότερο δυνατόν, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά είδη και εφόδια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν. Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν δύο κτίρια στη Γάζα νωρίς την Τρίτη. Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε έναν από τους δύο βομβαρδισμούς.

Στο Ισραήλ, περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά όταν ρουκέτα από τη Γάζα έπληξε περιοχή στην πόλη Ασκελον.