Αν ήταν στο χέρι τους, οι νέοι της Ευρώπης δεν θα νομιμοποιούσαν την ινδική κάνναβη. Αυτό αποκαλύπτει η πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις απόψεις και τις θέσεις των νεαρών Ευρωπαίων για τα ναρκωτικά. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών που τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας παρουσίασε αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, από το 34% στο 45%.

Αν συνεχιστεί η τάση αυτή, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» σε δημοσίευμά της, κατά τη διεξαγωγή της επόμενης ανάλογης έρευνας το 2017 οι περισσότεροι νέοι της Ευρώπης θα τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης, όπως συμβαίνει ήδη στην Τσεχία, στη Σλοβενία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Αυστρία και στην Ολλανδία, το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο η χρήση ινδικής κάνναβης είναι νόμιμη.

Διάλογος και λέσχες. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή; Σύμφωνα με τον Μάρτιν Τζέλσμα, επικεφαλής του προγράμματος για τα Ναρκωτικά και τη Δημοκρατία στο ίδρυμα μελετών Transnational Institute, η αλλαγή της στάσης των νέων της Ευρώπης όσον αφορά την ινδική κάνναβη οφείλεται κυρίως στον «ανοιχτό διάλογο» που διεξάγεται εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι «λέσχες κάνναβης» που ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που συνέβαλε στη γενίκευση του δημόσιου διαλόγου για το ενδεχόμενο της νόμιμης διάθεσης μαριχουάνας.

Αναφερόμενος στις «λέσχες κάνναβης» ο ολλανδός ειδικός επισημαίνει ότι η απαγόρευσή τους δεν έχει κανένα νόημα καθώς η ίδρυσή τους δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο. Αντί της απαγόρευσης, ο Τζέλσμα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ξεκάθαρων νομικών κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία τους και της έναρξης διαλόγου για την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης, από την καλλιέργεια έως τη διάθεσή της. «Δεν υπάρχει επιστροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπέρ οι μη χρήστες. Η μελέτη του Ευρωβαρόμετρου αποκάλυψε δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: την επίμονη άρνηση της πλειονότητας των νεαρών Ευρωπαίων –σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% –στο ενδεχόμενο να νομιμοποιηθούν ναρκωτικά όπως ηρωίνη, κοκαΐνη και έκσταση και το γεγονός ότι όλοι όσοι τάσσονται υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης δεν είναι απαραίτητα και χρήστες. Ετσι, ενώ το 47% των νεαρών Ισπανών υποστηρίζει ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν η χρήση και η διάθεση ινδικής κάνναβης, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι έκαναν χρήση της ουσίας το προηγούμενο έτος ήταν 22%.

Επειτα από 13.000 συνεντεύξεις από νέους και των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι συντάκτες της έρευνας διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από δύο στους τρεις νεαρούς Ευρωπαίους (δήλωσαν ότι) δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση μαριχουάνας. Το ποσοστό αυτών που έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι 31%, ενώ εκείνοι που δήλωσαν ότι έκαναν χρήση της απαγορευμένης ουσίας τον προηγούμενο χρόνο ήταν μόλις ένας στους πέντε.

Οι φαν. Οι πιο πιθανοί χρήστες μαριχουάνας, σε περίπτωση που νομιμοποιηθεί η χρήση και η διάθεσή της, είναι οι νέοι και οι νέες της Γαλλίας, της Τσεχίας και της Ιρλανδίας καθώς το ποσοστό των ερωτηθέντων και στις τρεις χώρες που δήλωσε ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης ξεπερνά το 40%. Στον αντίποδα βρίσκονται οι νέοι της Μάλτας, της Ρουμανίας και της Κύπρου, χώρες στις οποίες λιγότεροι από ένας στους δέκα έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας.