Ας φανταστούμε την σκηνή μιας κινηματογραφικής υπερπαραγωγής: τεράστιους καρχαρίες να ξεσκίζουν με τα κοφτερά τους δόντια τα υποθαλάσσια καλώδια που επιτρέπουν τη μετάδοση των δεδομένων σε δέκατα του δευτερολέπτου.

Αυτό το δυσοίωνο σενάριο δεν γράφτηκε σε κάποιο κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ αλλά σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη στις 7 Αυγούστου. Ο Νταν Μπέλκερ, στέλεχος της Google, υποστήριξε εκείνη την ημέρα ότι πρέπει να βελτιωθούν αυτές οι υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε κόστος η διακοπή της ροής των εκατομμυρίων δεδομένων που διακινεί ο αμερικανικός κολοσσός του Διαδικτύου. Τα καλώδια, εξήγησε, πρέπει να προστατευθούν με έναν μεταλλικό αγωγό προκειμένου να μην πέσουν θύματα της μανίας των καρχαριών.

Η θωράκιση, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι απαραίτητη δεδομένου ότι η Google ετοιμάζεται να επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια (226 εκατ. ευρώ) σε ένα νέο σύστημα οπτικών ινών που θα τοποθετηθεί στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού ανάμεσα στη δυτική όχθη των ΗΠΑ και την ανατολική της Ιαπωνίας σε συνεργασία με τις τρεις μεγαλύτερες τηλεφωνικές εταιρείες της Κίνας.

Οι δηλώσεις του Μπέλκερ είχαν μεγάλη απήχηση στην μπλογκόσφαιρα αλλά και στα τηλεοπτικά μαγκαζίνο. Εικόνες με καρχαρίες και άλλα μεγάλα ψάρια εμφανίστηκαν στις οθόνες με το εξής ερώτημα: θα χώσουν τα δόντια τους στη μεγα-επένδυση της Google; Ενα ανάλογο βίντεο, που χρονολογείται από το 2010 και διαρκεί μόλις 44 δευτερόλεπτα, εμφανίστηκε στο YouTube. Εκεί, ένας μοναχικός καρχαρίας φαίνεται να δαγκώνει ένα καλώδιο πριν εγκαταλείψει την προσπάθεια και εξαφανιστεί χωρίς να πάθει τίποτε ούτε ο ίδιος ούτε το καλώδιο. Τα ερωτήματα, ωστόσο, παρέμειναν: οι καρχαρίες ελκύονται από το ηλεκτρικό ρεύμα; Το γεγονός ότι δαγκώνουν τα καλώδια είναι μόνο αποτέλεσμα της περιέργειάς τους;

Ενας εκπρόσωπος της Google έθεσε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Ναι, οι καρχαρίες ρίχνουν πού και πού καμιά δαγκωματιά στα υπόγεια δίκτυα. Τα καλώδια, όμως, δεν απειλούνται από αυτούς –ακόμη κι αν είναι όπως τους θέλει η κινηματογραφική βιομηχανία, δηλαδή τεράστιοι και άκρως επιθετικοί. Η πραγματική απειλή προέρχεται από την αλιεία, και τις άγκυρες των πλοίων, καθώς και από τους σεισμούς, από τους κυκλώνες και τις πλημμύρες που έχουν ως αποτέλεσμα να ταξιδεύουν στους βυθούς των θαλασσών κάθε είδους απορρίμματα. Αλλά αυτό δεν είναι ένα σπλάτερ με τίτλο «Το Ιντερνετ στα σαγόνια του καρχαρία». Είναι ταινία καταστροφής.

Η Κίττυ Ξενάκη λείπει σε άδεια