Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ενός ομοσπονδιακού συστήματος στην Ουκρανία μετά τον τερματισμό των μαχών ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και σ’ αυτές των ρώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο γερμανικής εφημερίδας και το περιεχόμενό της δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται το Κίεβο για συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης, ο Γκάμπριελ λέει πως η προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Πέραν αυτού, πρέπει να αναπτύξουμε μια ιδέα για τη διαδικασία της συμφιλίωσης η οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μετά το τέλος της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία», προσθέτει ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι μοιράζονται την εξουσία με τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Ο Γκάμπριελ είναι επίσης υπουργός Οικονομίας.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μπορεί να διατηρηθεί μόνον αν γίνει μια πρόταση στις περιφέρειες με ρωσσόφωνη πλειοψηφία», φέρεται ότι δήλωσε ο Γκάμπριελ.

«Μια συνετή έννοια φεντεραλισμού μοιάζει να είναι ο μόνος εφαρμόσιμος τρόπος», δήλωσε ακόμη, προσθέτοντας πως η κατάπαυση του πυρός είναι το πρώτο βήμα και ότι μοιάζει ακόμη μακρινή.