Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αποδέχτηκε, με τη σειρά του, την πρόκληση: Εγινε μούσκεμα, ρίχνοντας στο κεφάλι του έναν κουβά παγωμένο νερό για να ενισχύσει τους σκοπούς μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την καταπολέμηση της ασθένειας Λου Γκέρινγκ.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων διασήμων που… αυτομπουγελώθηκαν πριν από αυτόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν δίστασε να βραχεί και ο ίδιος. Στη συνέχεια έριξε το γάντι στον ποδοσφαιριστή Ρομπέρτο Μπάτζιο και σε όλους τους διευθυντές ιταλικών εφημερίδων, καλώντας τους να τον μιμηθούν.

Η «Πρόκληση του Κουβά με τον Πάγο» έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο χάρη στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Όσοι την αποδέχονται, χύνουν έναν κουβά παγωμένο νερό στο κεφάλι τους ή κάνουν μια δωρεά στην οργάνωση ALS για να βοηθήσουν όσους πάσχουν από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση ή νόσο του Λου Γκέρινγκ. Αμέσως μετά επιλέγουν ποιος θα τους μιμηθεί.

Ο Ρέντσι «προκλήθηκε» από τον τραγουδιστή και σταρ της ιταλικής τηλεόρασης Φιορέλο.

Την Πέμπτη η οργάνωση ανακοίνωσε ότι από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 21 Αυγούστου είχε συγκεντρώσει δωρεές ύψους 41,8 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ πέρσι είχε καταφέρει να μαζέψει μόνο 2,1 εκατομμύρια.