Eνοπλοι άνοιξαν πυρ την Παρασκευή εναντίον πιστών που προσεύχονταν μέσα σε σουνιτικό τέμενος στην πόλη Μπακούμπα στην επαρχία Ντιγιάλα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 68 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, δήλωσε ένας εργαζόμενος στο νεκροτομείο της πόλης.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης δεν είναι ακόμη οριστικός, καθώς σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέραν των δεκάδων νεκρών, δεκάδες είναι και οι τραυματίες.

Αντιφατικές είναι όμως οι πληροφορίες και ως προς την ταυτότητα των δραστών της αιματηρής επίθεσης. Κατά πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τη σφαγή διέπραξαν σιίτες παραστρατιωτικοί, πληροφορία που έδωσαν επίσης πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αλλες πηγές ωστόσο που μίλησαν σε αυτό το πρακτορείο ανέφεραν ότι μπορεί να πρόκειται για επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της οργάνωσης των σουνιτών τζιχαντιστών η οποία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ.

Η επίθεση σημειώνεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία στη Βαγδάτη καταβάλλονται προσπάθειες να σχηματιστεί μια κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους σουνίτες εξτρεμιστές, η προέλαση των οποίων έχει θορυβήσει δυτικές κυβερνήσεις.

Η σφαγή χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος ανήκει στην πλειονότητα των σιιτών και επιδιώκει να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους σουνίτες και τους Κούρδους για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η δράση των οποίων απειλεί να διαλύσει το Ιράκ.