Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνει ο αριθμός όσων έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο που έχει ρημάξει τη Συρία: Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί του πολέμου των τρεισήμιση χρόνων έφτασαν τον Απρίλιο τους 191.369.

Θεωρείται μάλιστα πιθανότερο πως ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε την έκθεσή της για τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και τον Απρίλιο. Από τον αριθμό έχουν εξαιρεθεί επιπλέον 51.953 θάνατοι για τους οποίους δεν υπήχαν αρκετά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιβεβαιωμένους θάνατους καταγράφηκαν στο τελευταίο 12μηνο που εξετάστηκε -κάτι που δημιουργεί ανησυχίες πως, εάν διατηρήθηκε η «τάση», οι νεκροί μετά τον Απρίλιο φουσκώνουν περισσότερο τον συνολικό αριθμό.

«Σχηματίζεται μία εικόνα σκοτωμών και βασανιστηρίων σε έναν πόλεμο που έχει εξαφανιστεί από το ραντάρ της διεθνούς κοινότητας» σχολίασε η Ναβί Πιλάι, επικεφαλής της σχετικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται κατά σειρά στην ευρύτερη αγροτική περιοχή γύρω από τη Δαμασκό (39.393), το Χαλέπι (31.932), τη Χομς (28.186), την Ιντλίμπ (20.040), την Νταραά (18.539) και τη Χαμά (14.690).