Ο 33χρονος Αμερικανός γιατρός Κεν Μπράντλι, ο οποίος προσβλήθηκε από τον Εμπολα στη δυτική Αφρική, έλαβε εξιτήριο από πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ατλάντα όπου υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία, καθώς βγήκαν αρνητικές οι αιματολογικές εξετάσεις του για τον φονικό ιό.

Ο Κεν Μπράντλι νοσηλεύτηκε σε καραντίνα σε ειδική πτέρυγα του νοσοκομείο Emory της Ατλάντα μετά την αεροδιακομιδή του από τη Λιβερία στις αρχές Αυγούστου.

Με ειδικό αεροσκάφος, επέστρεψε στις ΗΠΑ και η 59χρονη ιεραπόστολος Νάνσι Ράιτμπολ, η οποία επίσης υποβάλλεται σε θεραπεία για τον ιό στο νοσοκομείο στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Αμφότεροι εργάζονταν σε ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθούσε ασθενείς του Έμπολα σε κλινική στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβερίας.

Το νοσοκομείο Emory επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, και αναμενόταν επίσης δήλωση του ίδιου του Κεν Μπράντλι.

Θα υπάρξει επίσης ενημέρωση σχετικά με την πορεία της υγείας της Νάνσι Ράιτμπολ -ο σύζυγός της πρόσφατα είχε δηλώσει πως ανακτά τις δυνάμεις της, σύμφωνα με το δίκτυο CNN.

Ο αμερικανός γιατρός έλαβε το πειραματικό φάρμακο ZMapp, το οποίο έχει χορηγηθεί σε ελάχιστους ασθενείς μέχρι στιγμής.

Ο πρόεδρος της φιλανθρωπιστικής οργάνωσης Samaritan’s Purse για την οποία εργάζονταν οι Μπράντλι και Ράτιμπολ ανακοίνωσε ότι ο γιατρός έχει αναρρώσει, επισημαίνοντας πως βρισκόταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση πριν μεταφερθεί στις ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου.

Για να βγει ο Μπράντλι από την απομόνωση θα έπρεπε να είναι αρνητικές στην παρουσία του ιού οι αιματολογικές εξετάσεις του επί δύο συνεχείς ημέρες, επισημαίνει το CNN.