Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ συναντήθηκε με μέλη της κοινότητας στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί μια εμπεριστατωμένη έρευνα για τον θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από πυρά αστυνομικού – ένα περιστατικό που πυροδότησε 12 νύκτες φυλετικά φορτισμένων διαμαρτυριών.

Ο Χόλντερ, ο πρώτος Αφροαμερικανός που ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μίλησε την Τετάρτη με φοιτητές και στη συνέχεια με ηγέτες της κοινότητας σε ένα κοινοτικό κολέγιο στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Φέργκιουσον για να ενημερώσει σχετικά με την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης για το φόνο, στις 9 Αυγούστου, του 18χρονου Μπράουν.

Αργότερα συναντήθηκε για περίπου 20 λεπτά της ώρας με τους γονείς του Μπράουν στο γραφείο του εισαγγελέα του Σεντ Λούις. Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες από την ιδιωτική αυτή συνάντηση, αλλά ένα πρόσωπο που ενημερώθηκε γι’ αυτήν είπε πως ο Χόλντερ υποσχέθηκε στην οικογένεια πως θα διεξαχθεί «μια δίκαιη και ανεξάρτητη έρευνα».

Πριν από τη συνάντησή της με τον Χόλντερ, η μητέρα του Μπράουν είδε τη σορό του γιου της σε τοπικό νεκροτομείο για πρώτη φορά αφότου αυτός πυροβολήθηκε, είπε η προαναφερθείσα πηγή στους δημοσιογράφους.

Επίσης χθες, ένα σώμα ενόρκων άρχισε να ακούει τα στοιχεία της υπόθεσης, αν και οι διαδηλωτές ενίσχυσαν τα αιτήματά τους να ανατεθεί η ποινική έρευνα σε ειδικό εισαγγελέα.

Προτού ενημερωθεί στα τοπικά γραφεία του FBI, ο Χόλντερ επισήμανε πως η έρευνα που διεξάγει το υπουργείο του «διαφέρει» από την έρευνα που διεξάγεται από τις τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει συγκεκριμένα να προσδιορίσει αν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς μπορούν να απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες εναντίον του Ντάρεν Ουίλσον, του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μπράουν, επειδή παραβίασε τα δικαιώματα του Μπράουν ως πολίτη κάνοντας χρήση υπερβολικής βίας.

Η επίσκεψη του Χόλντερ πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών στη διάρκεια ταραχών. Πολλές από τις διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, αλλά σε άλλες, μικρότερες, που πραγματοποιούνται αργά το βράδυ, γίνονται λεηλασίες, βανδαλισμοί και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.