Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις «πρόσφατα» είχαν διεξάγει μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά απέτυχαν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη μετάδοση του σοκαριστικού βίντεο που δείχνει την εκτέλεση δια αποκεφαλισμού του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ ο οποίος απήχθη στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012.

Η επιβεβαίωση για την νυχτερινή, αποτυχημένη απόπειρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, έρχεται μετά τα αμείλικτα ερωτήματα που τέθηκαν στην αμερικανική κυβέρνηση για το κατά πόσον έγιναν όσα οφείλονταν προκειμένου να σωθούν οι αμερικανοί όμηροι.

«Η επιχείρηση αυτή με εναέρια και επίγεια μέσα επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο απαγωγέων του ISIL» ανέφερε η δήλωση του Πενταγώνου, με τις αμερικανικές Αρχές να χρησιμοποιούν το προγενέστερο όνομα της οργάνωσης των τζιχαντιστών αυτό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL) και όχι αυτό με το οποίο αυτοαποκαλούνται πλέον οι τζιχαντιστές, δηλαδή Ισλαμικό Κράτος.

Με την έγκριση του Ομπάμα

Στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας δεν διευκρινίζει την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων που οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να διασώσουν. «Δυστυχώς, η αποστολή δεν ήταν επιτυχής διότι οι όμηροι δεν ήταν παρόντες στη στοχευμένη τοποθεσία» ανέφερε το Πεντάγωνο, αποδίδοντας σε αυτό τον λόγο την αποτυχία της αποστολής.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στους ομήρους περιλαμβανόταν και ο Τζέιμς Φόλεϊ. Μάλιστα, οι ειδικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχη με τους τζιχαντιστές πριν καταφέρουν να αποχωρήσουν από το σημείο όπου εθεωρείτο ότι κρατούνταν οι όμηροι.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τη συγκεκριμένη αποστολή «νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε επίσης ανακοίνωση της Λίζα Μόνακο κορυφαίας συμβούλου για θέματα αντιτρομοκρατίας του αμερικανού προέδρου.

Οι πιο εκλεκτοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν στη Συρία πρόσφατα σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και τελικά ανεπιτυχή απόπειρα απελευθέρωσης του Τζέιμς Φόλεϊ, πριν θανατωθεί από τους τζιχαντιστές, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μάχη με τους τζιχαντιστές

Οι δυνάμεις εισήλθαν στη Συρία, αψηφώντας τις ομοβροντίες των συριακών πυροβόλων που αποτελούσαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αμερικανούς πιλότους. Ελικόπτερα Μπλακ Χόουκ με επίγειες δυνάμεις που υποστηρίζονταν από επανδρωμένα και μη αεροσκάφη συμμετείχαν στην επιχείρηση, ανέφερε ο αξιωματούχος χωρίς να διευκρινίσει σε ποια περιοχή της Συρίας πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να διαπιστωθεί ότι οι όμηροι δεν βρίσκονταν στην περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή κατά την αποχώρηση των δυνάμεων, οι οποίες πολέμησαν με τους τζιχαντιστές σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς. Μόνο ένα άτομα τραυματίστηκε ελαφρά από εμάς, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Οι τζιχαντιστές δεν γνώριζαν με ποιους πολεμούσαν μέσα στη νύχτα και είμαστε βέβαιοι πως ούτε οι συριακές δυνάμεις γνώριζαν για τη μυστική αποστολή μας», κατέληξε.