Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του ανατριχιαστικού βίντεο με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθηνε μήνυμα στον αμερικάνικο λαό.

«Ο Τζέιμς Φόλεϊ ήταν δημοσιογράφος, γιος, αδελφός και φίλος. Κάλυψε σκληρά γεγονότα υπό δύσκολες συνθήκες. Κρατείτο όμηρος επί δύο χρόνια. Ήταν 40 ετών».

«Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν προελάσει στις πόλεις του Ιράκ, έχουν βιάσει γυναίκες, έχουν δολοφονήσει μουσουλμάνους, έχουν βάλει στο στόχαστρο τους Χριστιανούς τους οποίους δολοφονούν όποτε μπορούν, επειδή είναι διαφορετικού θρησκεύματος», συνέχισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως οι εξτρεμιστές απειλούν με γενοκτονία.

Ωστόσο, τόνισε πως παρότι οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι μάχονται κατά των «άπιστων», στην πραγματικότητα δεν έχουν θρησκεία, καθώς όπως τόνισε ο πρέοδρος των Ηνωμένων Πολιτειών: «Κανένας Θεός δεν αντέχει αυτό που έγινε εχθές».

Συμπλήρωσε, δε, πως το ΙΚΙΛ δεν έχει ιδεολογία, ούτε αξία για το ανθρώπινο ον, καθώς η ιδεολογία τους έχει καταρρεύσει.

«Τρομοκρατούν τους γείτονές τους, παρά τις απειλές κατά της Δύσης και των ΗΠΑ.

»Άνθρωποι όπως αυτοί αποτυγχάνουν γιατί ο κόσμος πρέπει να χτίζει και όχι να καταστρέφει και ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ανθρώπους όπως ο Τζιμ Φόλεϊ».

«Θα είμαστε προσεκτικοί και αμείλικτοι. Όταν κάποιος βλάπτει τους Αμερικανούς, θα κάνουμε οτιδήποτε δυνατό για να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε ο Ομπάμα.

Συμπλήρωσε δε, πως το ΙΚΙΛ δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Ο Τζιμ Φόλεί εργάστηκε με θάρρος και αγαπήθηκε από φίλους και την οικογένειά του. Ο αμερικανικός λαός θα προσευχηθεί για εκείνον και για όσους Αμερικανούς βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους και θα τους προστατεύσουμε», κατέληξε ο πρόεδρος Ομπάμα.