Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την Τετάρτη την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αναστείλει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έως ότου αυτό να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εταιρεία του έργου South Stream Bulgaria ανέστειλε την ανάθεση και υπογραφή των συμφωνιών σε σχέση με την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου που θα διατρέχει το βουλγαρικό έδαφος.

Σημειώνεται πως το 50% της South Stream Bulgaria ανήκει στην Bulgarian Energy Holding και το υπόλοιπο στη ρωσική εταιρεία Gazprom, η οποία έμμεσα δέχεται, με τον τρόπο αυτό, πιέσεις από την ΕΕ.

Σε ανακοίνωση της Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει ενημερώσει την Gazprom και τους εκτελεστικούς διευθυντές της South Stream Bulgaria για την αναστολή των δραστηριοτήτων του έργου μέχρι την τελική διευκρίνιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης για τον σχεδιασμό έργων, προμηθειών και κατασκευών, καθώς και συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μαρλέν Χόλζνερ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την ενέργεια επίτροπου Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει με τις βουλγαρικές αρχές για το θέμα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το έργο βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.