«Είναι καθήκον κάθε Γαλλίδας να φορά μπικίνι στην παραλία», είπε η πρώην υπουργός και ένθερμη υποστηρίκτρια του Σαρκοζί, Ναντίν Μορανό, προκαλώντας σειρά πολιτικών αντιδράσεων. Και αυτό γιατί το επίμαχο σχόλιο από την 51χρονη πολιτικό έγινε σχετικά με την εμφάνιση μιας μουσουλμάνας που φορούσε μαντήλα και μακρύ πουκάμισο σε παραλία. Τώρα πολλοί την κατηγορούν για ισλαμοφοβία.

Στον προσωπικό λογαριασμό που διαθέτει σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η Μορανό εξέφρασε την αγανάκτησή της για μία μουσουλμάνα που είδε σε μία παραλία να φορά μαντίλα, μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι, ενώ την ίδια ώρα ο σύζυγός της φορούσε μαγιό και κολυμπούσε.

«Οταν επιλέγει κανείς να έρθει σε μία χώρα κοσμικής νομοθεσίας, όπως η Γαλλία, έχει την υποχρέωση να σέβεται τον πολιτισμό μας και την ελευθερία των γυναικών. Διαφορετικά επιλέγει να πάει κάπου αλλού», έγραψε η Μορανό στη σελίδα της στο Facebook.

Μάλιστα ανάρτησε και μία θολή φωτογραφία που είχε τραβήξει η ίδια το σαββατοκύριακο, με τη γυναίκα να κάθεται στην παραλία φορώντας μαντίλα. Παράλληλα δημοσίευσε και μία φωτογραφία της γυναίκας που αποτέλεσε σύμβολο του σεξ τις δεκαετίες 1950 και 1960, της Μπριζίτ Μπαρντό, φορώντας μπικίνι.

Η Ναντίν Μορανό είναι πολιτικός της κεντροδεξιάς, πρώην υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και ένθερμη υποστηρίκτρια του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι υιοθετούσε ακροδεξιές πολιτικές θέσεις.

Η ίδια, στη συνέχεια του κειμένου που δημοσίευσε ανέφερε: «Ο άνδρας φορούσε το μαγιό του αναδεικνύοντας το καλοφτιαγμένο σώμα του, ενώ εκείνη καθόταν στην άμμο ντυμένη από την κορυφή ως τα νύχια. Εκείνος χαρούμενος που θα απολάμβανε το μπάνιο του, πήγε μόνος του προς τη θάλασσα χαιρετώντας από μακριά την υποτακτική συνοδό του που παρέμενε καθισμένη στην άμμο περιτριγυρισμένη από ανθρώπους με μαγιό. Εκείνος είχε το δικαίωμα να γδυθεί και να κολυμπήσει, αλλά εκείνη όχι».

«Ένα τέτοιο θέαμα στη χώρα που εφηύρε τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν εξοργιστικό», εξήγησε στο τέλος του σχολίου της.

Οι επίμαχες δηλώσεις της Μορανό οδήγησαν σε έναν καταιγισμό σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ προκάλεσαν και έντονες αντιδράσεις πολλών πολιτικών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, οι πολιτικές αντιδράσεις «μερικές φορές ξεπέρασαν τα όρια της απλής κομματικής αντιπαράθεσης».

Ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χάρλεμ Ντέσιρ, συμφώνησε με την Μορανό λέγοντας ότι η παραλία θα έπρεπε να είναι ένας χώρος ελευθερίας για όλους. Από την άλλη μία επίσης κεντροδεξιά πρώην γαλλίδα υπουργός, η Βαλερί Πεκρές, αμφισβήτησε τον ορισμό της Μορανό για την «ελευθερία» λέγοντας: «Από τη στιγμήπου δεν παραβιάζουν τον νόμο, οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Κομμουνιστικού κόμματος είπε ότι «η ξενοφοβία δεν πάει ποτέ διακοπές, ακόμα και όταν βρίσκεται στην παραλία», ενώ μία μπλόγκερ υπενθύμισε στη βουλευτή τις 20.000 σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών που αναφέρονται ετησίως στη Γαλλία και θα έπρεπε να της προκαλούν ανάλογη αγανάκτηση.

Πολλοί ήταν εκείνοι που διερωτήθηκαν με ποιο δικαίωμα η Μορανό δημοσίευσε τη συγκεκριμένη φωτογραφία κάνοντας σχόλια για μια γυναίκα που δεν γνωρίζει προσωπικά. Υπήρξαν πολλά σχόλια που υποστήριζαν ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν ο τρόπος που η γυναίκα αυτή εμφανίστηκε στην παραλία ήταν αποτέλεσμα δικής της επιλογής.

Όσο για το επιχείρημα περί σεβασμού της γαλλικής κουλτούρας ένας χρήστης το χαρακτήρισε άκρως υποκριτικό καθώς υποστήριξε ότι όταν ο ίδιος ταξιδεύει στο Μαρόκο βλέπει συχνά Γαλλίδες να κολυμπούν γυμνόστηθες.

Το γεγονός σχολίασε και ο πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής κατά της Ισλαμοφοβίας, Αμπνταλάχ Ζεκρί, λέγοντας ότι μόνο η μπούργκα έχει απαγορευτεί στη Γαλλία και όχι η μαντίλα. Επομένως δεν κατανοεί «με ποιον τρόπο το να φορά κανείς μαντίλα στην παραλία προσβάλει τους νόμους της γαλλικής δημοκρατίας».

Σε συνέντευξη που έδωσε η Μορανό λίγο αργότερα σε ραδιοφωνικό σταθμό επέμεινε στον ισχυρισμό της ότι το σχόλιό που έκανε δεν ήταν κατά του Ισλάμ, αλλά υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις υποταγμένες γυναίκες. Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε μαντίλια στο πρόσωπό μας. Καμία θρησκεία δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την πρόοδο που έχει εξασφαλίσει με τόσο κόπο η Γαλλία», τόνισε στη συνέντευξή της.

Η ίδια ωστόσο ανήκει σε μία ομάδα πολιτικών που ίδρυσαν την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, μία οργάνωσης που έχει κατηγορηθεί ότι προκειμένου να παρεμποδίσει την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, έχει δανειστεί και οικειοποιηθεί την αντί-ισλαμική ρητορική του.