Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ινδίας προειδοποίησε για ενδεχόμενο βίαιων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα εάν κυκλοφορήσει η ταινία «Kaum De Heere» που αφορά στη δολοφονία της Ιντιρα Γκάντι.

Η Ιντιρα Γκάντι, θυγατέρα του ΤζαβαχαρλάλΝεχρού, πρώτου ηγέτη της ανεξάρτητης Ινδίας,υπήρξε η πρώτη και ως τώρα μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Παρέμεινε συνολικά στο αξίωμα 15 χρόνια, την περίοδο 1966-1977 για τρεις συνεχόμενες θητείες και για μία τέταρτη από το 1980 έως τη χρονιά της δολοφονίας της, το 1984.

Η ταινία επικεντρώνεται στους δολοφόνους της, που ήταν άντρες της προσωπικής της φρουράς, ενώ παράλληλα εξιστορεί τα κρίσιμα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο μίας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ινδίας.

Ο ένας από τους δολοφόνους ο Μπιντ Σινγκ, δολοφονήθηκε από την αστυνομία λίγο μετά το συμβάν, ενώ ο δεύτερος δράστης, Σατβάντ Σινγκ κρεμάστηκε.

Οι δύο Σιχ σωματοφύλακες δολοφόνησαν την Γκάντι στις 31 Οκτωβρίου του 1984 ως αντίποινα στην επιχείρηση «Γαλάζιο Αστέρι», που εξαπέλυσε την ίδια χρονιά η ινδική κυβέρνηση με εντολή της πρωθυπουργού.

Το «Γαλάζιο Αστέρι» αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία κατά των Σιχ που οδήγησε σε αμέτρητους νεκρούς, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σειρά διωγμών, συλλήψεων και βασανιστηρίων. Αιτία της επίθεσης αποτέλεσε η μεγάλη κρίση που είχε προκαλέσει στη χώρα η επιθυμία της επαρχίας Πουντζάμπ, της έδρας της θρησκευτικής κοινότητας των Σιχ, να αποσχιστεί από την Ινδία ιδρύοντας ανεξάρτητο κράτος.

Παρά τις κατηγορίες που έχει δεχθεί, ο σκηνοθέτης Ραβιντέρ Ραβί, ισχυρίζεται ότι η ταινία του δεν είναι προκατειλημμένη υπέρ των δραστών. Μάλιστα επισημαίνει ότι το σενάριο αναπαράγει πιστά τα γεγονότα, όπως προέκυψαν από τη ενός από τους συνεργούς της δολοφονίας της Γκάντι και από τις ομολογίες των ίδιων των δολοφόνων.

«Οι ισχυρισμοί ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα και αναταραχή προβάλλοντας ένα γεγονός που συνέβη πριν 30 χρόνια είναι παντελώς αβάσιμοι. Εμείς απλώς αναπαράγουμε ό,τι έχει ήδη καταγραφεί. Γιατί είναι κακό να παρουσιάζουμε στο κοινό γεγονότα μετά από 30 χρόνια;», είπε ο ίδιος στην ινδική εφημερίδα Times of India.

Ωστόσο, πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί κατά της ταινίας και το Συνέδριο Νεολαίας του Πουντζάμπ, μια νεανική πολιτική οργάνωση, ισχυρίζεται ότι η ταινία εξυμνεί τους δολοφόνους της Γκάντι.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης είπε σχετικά: «Η ταινία όχι μόνο δικαιολογεί τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού, αλλά αποτελεί επίσης μια προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας στο Πουντζάμπ. Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι, να επιληφθεί του θέματος, διαφορετικά δεν θα επιτρέψουμε την προβολή τηςταινίας στο Πουντζάμπ. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι υπεύθυνη για οποιοδήποτε θέμα νόμου και τάξης προκύψει».

Ο πρόεδρος της επαρχίας Πουντζάμ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ινδό υπουργό Εσωτερικών να εξετάσει το θέμα προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις την ημέρα πρεμιέρας της ταινίας την προσεχή Παρασκευή.