Σε μια εποχή φαυλότητας, πολέμων και ανισοτήτων είναι λογικό να χρειαζόμαστε υπερήρωες. Αφού δοκιμάσαμε τον Σούπερμαν, τον Μπάτμαν και τον Σπάιντερμαν, μπορεί να έχουμε βρει τους καλύτερους υπερήρωες που έχουμε βρει ποτέ: τις καλόγριες.

«Μπορεί να μην πιστεύω στον Θεό, αλλά πιστεύω στις καλόγριες» γράφει η Τζο Πιάτσα στο επερχόμενο βιβλίο της «Εάν οι καλόγριες κυβερνούσαν τον κόσμο». Η Πιάτσα είναι μια αγνωστικίστρια που ζει στη Νέα Υόρκη και άρχισε να παίρνει συνεντεύξεις από καλόγριες οι οποίες τη γοήτευσαν και την ενέπνευσαν πολύ.

Ενα από τα πιο γνωστά στερεότυπα για τις καλόγριες είναι ότι αποτελούν βικτωριανές φιγούρες. Αντίθετα, έχω γίνει μεγάλος οπαδός των καλογριών επειδή τις βλέπω πολύ συχνά να ρισκάρουν τις ζωές τους σε όλο τον κόσμο, να αντιμετωπίζουν πολέμαρχους, νταβατζήδες και κακοποιούς, ενώ μιλούν άπταιστα τις τοπικές γλώσσες. Σε έναν κόσμο που είναι εγωιστικός αποτελούν την επιτομή της ανιδιοτέλειας και της συμπόνιας.

Πολλές φορές οι καλόγριες έχουν διωχθεί μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας επειδή κατηγορήθηκαν ότι στηρίζουν ομοφυλόφιλους ή επειδή προωθούν «ριζοσπαστικά φεμινιστικά θέματα». Μέχρι τώρα ο Πάπας Φραγκίσκος έχει συνεχίσει τις έρευνες, αλλά φαίνεται ότι είναι πιο πεφωτισμένος από τους προκατόχους του και ίσως καταλάβει ότι δεν υπάρχει ελπίδα στο να μάχεται κανείς τις καλόγριες. Οι καλόγριες είναι σιδερένιες γυναίκες και αυτό δεν είναι πάντοτε μεταφορικό.

Η αδελφή Μαντίνα Μπάντερ που είναι γνωστή και ως «σιδερένια καλόγρια» άρχισε να τρέχει σε ηλικία 47 ετών και έχει συμμετάσχει σε 366 αγωνίσματα του τριάθλου. Εκανε προσωπικό ρεκόρ σε ηλικία 62 ετών και στα 82 της έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα που έλαβε μέρος στον αγώνα τριάθλου με το όνομα αυτό (Ironman). Κατά τη διάρκεια των αγώνων έχει σπάσει τα χέρια της οκτώ φορές, τον γοφό της μία και τα πλευρά της αμέτρητες φορές. Τρέχει επτά χιλιόμετρα από και προς την εκκλησία και δεν δέχεται να έχει προπονητή. «Προπονητής μου είναι Εκείνος που βρίσκεται ψηλά» λέει.

Ας συγχωρεθούμε που αμαρτήσαμε θεωρώντας τις καλόγριες οπισθοδρομικές όταν στην πραγματικότητα ήταν ανάμεσα στις πρώτες φεμινίστριες. Σε έναν κόσμο γεμάτο ναρκισσισμό και κυνισμό αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Ας κάνω λοιπόν μια πρόταση: μήπως θα ήταν καλύτερα το Βατικανό να αφιερώνει λιγότερο χρόνο στην πραγματοποίηση ερευνών για καλόγριες και ο κόσμος να τις κοροϊδεύει λιγότερο –και να περάσουμε περισσότερο χρόνο μιμούμενοι τις καλόγριες;