Το μεγαλύτερο ως τώρα άνοιγμα προς τη Λαϊκή Κίνα έκανε την Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος από τη Νότια Κορέα όπου βρίσκεται είπε πως τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ασίας δεν χρειάζεται να φοβούνται τους χριστιανούς, καθώς δεν έρχονται ως «κατακτητές», αλλά ως εταίροι έτοιμοι για διάλογο.

«Στο πνεύμα τού να είμαστε ανοικτοί σε άλλους, ειλικρινά ελπίζω ότι οι χώρες (της Ασίας) με τους οποίους η Αγία Εδρα δεν έχει ακόμα μία πλήρη σχέση δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν τον διάλογο, για το καλό όλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας απευθυνόμενος σε περίπου 70 επισκόπους από 35 χώρες της Ασίας.

Στη συνέχεια μάλιστα, σε μη προετοιμασμένες δηλώσεις, εξήγησε ότι δεν μιλά «μόνο για πολιτικό διάλογο αλλά και αδελφικό». Οι χριστιανοί «δεν έρχονται ως κατακτητές» που διαγράφουν εθνικές και πολιτισμικές ταυτότητες, αλλά θέλουν να «βαδίσουν μαζί» με άλλους, συμπλήρωσε.

Εξηγώντας το μήνυμα του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, είπε ότι πρόκειται για «μία πρόταση, μία ετοιμότητα να εμπλακούμε σε διάλογο για το καλό της Εκκλησίας και των λαών σε αυτές τις χώρες».

«Οι καλοί καθολικοί μπορούν να είναι και καλοί πολίτες. Οι Αρχές δεν χρειάζεται να φοβούνται την Αγία Εδρα ως κάτι που ασκεί εξουσία στη γη τους», συμπλήρωσε.

Η Λαϊκή Κίνα εκτιμάται ότι αριθμεί 12 με 13 εκατ. χριστιανούς.

Το Πεκίνο διέκοψε τις σχέσεις του με το Βατικανό το 1951, λίγο μετά την επικράτηση του Μάο στον εμφύλιο κατά των εθνικιστών.

Στη συνέχεια, το νέο καθεστώς ίδρυσε μία εκκλησία που ήταν ανεξάρτητη από την εξουσία της Ρώμης και δίωξε τους καθολικούς επί δεκαετίες. Η κινεζική κυβέρνηση αποκατέστησε μόνο έναν βαθμό θρησκευτικής ελευθερίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.