Η Ανγκελα Μέρκελ γιόρτασε τον Ιούλιο τα 60ά της γενέθλια μέσα στη μεγαλοπρέπεια με περισσότερους από 650 προσκεκλημένους στο Βερολίνο και αφού πρώτα δέχθηκε στις Βρυξέλλες μία φανέλα της Νάτιοναλμανσαφτ υπογεγραμμένη από τους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η γερμανίδα καγκελάριος έχει βέβαια επανεκλεγεί δύο φορές, είναι κυρίαρχη στη χώρα της και στην Ευρώπη – και επιπλέον, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας είχε μόλις χριστεί πρωταθλήτρια κόσμου στη Βραζιλία.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που ο Φρανσουά Ολάντ γιόρτασε χθες τα δικά του 60ά γενέθλια πολύ πιο διακριτικά, «σε στενό κύκλο», παρέα με τα τέσσερα παιδιά του, κάπου «στη Νοτιοανατολική Γαλλία». Ο γάλλος πρόεδρος ίσα που είχε το περιθώριο να πάρει μια βαθιά ανάσα για να σβήσει τα κεράκια στη γενέθλια τούρτα. Πίσω στο Παρίσι τον περιμένουν μόνο σύννεφα. Κάποιοι μάλιστα προβλέπουν πως μέχρι το 2017 και τις επόμενες προεδρικές εκλογές ο καιρός θα γυρίσει σε καταιγίδα.

Σε μία Γαλλία που έχει συνηθίσει πια να κοιτάζει, προσποιούμενη παράλληλα την υπεράνω, από την κλειδαρότρυπα, οι φήμες οργίαζαν ότι ο Ολάντ θα παντρευόταν χθες τη Ζιλί Γκαγέ, την ηθοποιό για την οποία εγκατέλειψε τη Βαλερί Τριερβελέρ, τη γυναίκα που στάθηκε η αιτία, ή η αφορμή, να τον χωρίσει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ – η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του. Αλλά κανένας γάμος δεν τελέστηκε. «Δεν χρειάζονται ούτε δώρα ούτε καραμέλες. Η 12η Αυγούστου είναι η ημέρα των γενεθλίων μου και τίποτε άλλο», είχε σπεύσει να επισημάνει ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος στις 21 Ιουλίου. Το σκανδαλοθηρικό περιοδικό «Βουασί» «είδε» την Γκαγέ σε μια παραλία της Κορσικής να «παρηγορείται με τον Πιερ», τον δικηγόρο Πιερ Πιμπασέ. Οι βρετανικοί «Τάιμς», που έχουν βαλθεί να ξεπεράσουν σε χάρη το «Βουασί», άρχισαν να απαριθμούν διάφορες πιθανές αντικαταστάτριές της. Η ανακοίνωση του Ελιζέ ήταν όσο πιο λιτή και μυστηριώδης γινόταν: ο Ολάντ θα γιόρταζε τα 60ά γενέθλιά του «στη Νοτιοανατολική Γαλλία», «σε μικρό κύκλο», συντροφιά με τα τέσσερα παιδιά του, χωρίς την παρουσία κανενός υπουργού – ούτε φυσικά του πρωθυπουργού του Μανουέλ Βαλς, που κλείνει σήμερα τα 52 του χρόνια. Οι τελευταίες φήμες ήθελαν τον «στενό κύκλο» να μην περιλαμβάνει ούτε την Γκαγέ, ούτε τη Ρουαγιάλ∙ για την Τριερβελέρ ούτε λόγος.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Ο μοναδικός άλλος πρόεδρος της Γαλλίας που είχε συμπληρώσει το 60ό έτος στη διάρκεια της θητείας του ήταν ο Ζορζ Πομπιντού. Εκείνη την ημέρα, στις 5 Ιουλίου του 1971, βρισκόταν στη Γερμανία. Προήδρευε, από κοινού με τον καγκελάριο Βίλι Μπραντ, της 16ης γαλλογερμανικής συνόδου. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μπραντ ύψωσε το ποτήρι του: «Η Ευρώπη πάντα θα χρειάζεται τον πυρήνα που αποτελεί αυτή η γαλλογερμανική συνεννόηση», δήλωσε. «Με αυτή την πεποίθηση σάς προσκαλώ να υψώσετε το ποτήρι σας στην υγεία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και στην ευτυχία που θα του φέρει, αυτή είναι η ευχή μας, η χρονιά που ξεκινάει σήμερα».

Τον Ολάντ, πάντως, τον περιμένει ένα σκληρό φθινόπωρο, με τη δημοτικότητά του στο 16%, την ανεργία σε άνοδο, την ανάπτυξη σε κάμψη, την οικονομία σε τέλμα και τους αντάρτες στο στρατόπεδό του να πληθύνονται. Σε κάθε περίπτωση, για να αναπαραγάγουμε την ευχή της «Λιμπερασιόν», «Χρόνια πολλά κύριε Πρόεδρε!».