Με τα γρήγορα δάχτυλα και το έξυπνο τηλέφωνό της, η Φάρα Μπακέρ έχει μετατραπεί στην πιο δημοφιλή καθημερινή χρονογράφο της Γάζας. Πριν από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης Παρυφή Προστασίας, μόλις 800 άνθρωποι (παρ)ακολουθούσαν τον λογαριασμό της στο twitter. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 170.000. Η Φάρα δεν είναι ούτε δημοσιογράφος ούτε διανοούμενη ούτε εκπρόσωπος κανενός. Είναι μια γαλανομάτα έφηβη 16 χρονών που δεν φορά μαντίλα αλλά κολάν και μιλάει αγγλικά. Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα διηγούνταν στον κόσμο αυτό που άκουγε και αυτό που έβλεπε, περιέγραφε χωρίς ενδιαμέσους τη ζωή σε πολιορκία από μέσα, χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο ισχυρά κοινωνικά μέσα παγκοσμίως, σε μια οικουμενική γλώσσα, προσθέτοντας φωτογραφίες και βίντεο και emoticons που καταρρίπτουν τη στερεότυπη εικόνα της «Παλαιστίνιας της Γάζας».

Η Φάρα σήμερα βιάζεται επισημαίνει η ισπανική «Ελ Παΐς», ένα από τα πολλά διεθνή ΜΜΕ που έχουν επικοινωνήσει μαζί της μέσω twitter: με τη νέα τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε επικρατεί ηρεμία και αυτό της επιτρέπει να βγει και να δει τους φίλους της έπειτα από έναν μήνα εγκλεισμού. Και να γελάσει μαζί τους. Και να ισιώσει ξανά τα μαλλιά της. Δηλώνει «έκπληκτη» με την απήχηση που βρήκε στο twitter. Κόρη ενός νευροχειρουργού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το πιο σημαντικό της Γάζας, ζει κοντά στο ιατρικό κέντρο, αποφάσισε λοιπόν να αρχίσει να διηγείται όλα όσα συνέβαιναν γύρω της με απλά λόγια. «Εγώ δεν μπορώ να κρατήσω όπλο, δεν είμαι πολιτικός, ο τρόπος που έχω να βοηθήσω είναι να λέω όσα βλέπω». Κάθε της μήνυμα έχει έως και 1.000 κοινοποιήσεις. Η ίδια έχει followers σε 160 χώρες.

Ξεκίνησε βγάζοντας το κινητό της από το παράθυρο. Μετά, διακινδύνευσε να κατεβεί στον δρόμο. Η γεννήτρια που έχουν στο σπίτι της τής επέτρεψε να παραμείνει συνδεδεμένη στο Ιντερνετ. Κάθε φορά που έβγαινε έξω ένιωθε μεγαλύτερη ανάγκη να μιλήσει. «Στους προηγούμενους πολέμους δεν πολυκαταλάβαινα τι συνέβαινε, ούτε ένιωθα να απειλούμαι ως άμαχη. Αυτήν τη φορά, ναι. Επιτίθενται σε όλους. Είμαστε όλοι ευάλωτοι. Ηθελα απλώς να το μοιραστώ αυτό με τον κόσμο και να φωνάξω πως θέλω να ζήσω ειρηνικά. Αν αυτό είχε αποτέλεσμα, τότε χαίρομαι». Ακόμη είναι μαθήτρια σχολείου, όνειρό της όμως, όπως εξήγησε στο Ρόιτερ, είναι να γίνει δικηγόρος για να συνεχίσει να βοηθάει τον λαό της.

«ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ». Τα μηνύματά της είναι όλων των ειδών. Αλλα συναισθηματικά –«Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Θα μπορούσα να πεθάνω απόψε»… «Μου λείπει η θάλασσα, οι φίλοι μου, το παγωτό, η χαρά και η διασκέδαση. Μου λείπει η φυσιολογική ζωή μου» –και άλλα καθαρά περιγραφικά –για το νέο ασθενοφόρο που βλέπει να φτάνει στο Αλ Σίφα, τις σειρήνες που ακούγονται, τους βομβαρδισμούς που επαναλαμβάνονται, την εξάχρονη αδελφή της που κρύβει το πρόσωπο στο μαξιλάρι για να απαλύνει τον θόρυβο. Αλλά και τις ήρεμες ημέρες, η Φάρα δεν σταματάει να περιγράφει. Εξηγεί πώς είναι η πολιορκημένη Γάζα όταν δεν ακούγονται σειρήνες, πώς δεν έχει καταφέρει «ποτέ» να ταξιδέψει στη Δυτική Οχθη ή την Ιερουσαλήμ, πώς ζει «χωρίς τόπο να δραπετεύσει ή καταφύγιο να κρυφτεί». Την ξαφνική δημοσιότητα την αντιμετωπίζει με ψυχραιμία. «Απλώς περιέγραψα την επίθεση στη Γάζα» λέει. «Και δεν θέλω να το ξανακάνω. Δεν θέλω να γίνω μάρτυρας άλλου πολέμου». Χαμάς και Ισραήλ μπαίνουν σήμερα στο τρίτο και τελευταίο 24ωρο της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε. Από το Κάιρο, όπου συνεχίζονταν χθες οι έμμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι οι συνομιλίες είναι «δύσκολες» και ένας ισραηλινός αξιωματούχος επισήμαινε πως πρόοδος, ακόμη, δεν είχε επιτευχθεί.