Με αερογέφυρα μέσω Τυνησίας σχεδιάζει το Κάιρο να απομακρύνει από τη Λιβύη τους χιλιάδες Αιγύπτιους που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα των δύο χωρών, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις σφοδρές συγκρούσεις και το χάος που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Τύνιδα, Αϊμάν Μουσράφα, δήλωσε μετά από σύσκεψη με λίβυους και τυνήσιους αξιωματούχους στην Τύνιδα: «Περίπου 6.000 Αιγύπτιοι περιμένουν να τους απομακρύνουμε. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να οργανώσει αερογέφυρα για να μεταφέρει 2.000 με 2.500 ανθρώπους την ημέρα».

Σύμφωνα με τον αιγύπτιο διπλωμάτη, η χώρα του εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να στείλει ένα πλοίο στο τυνησιακό λιμάνι της Ζαρζίς.

Δεν διευκρίνισε όμως, το πότε θα αρχίσει η απομάκρυνση των Αιγυπτίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες στη μεθοριακή διάβαση Ρας Τζντιρ. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ένα λεωφορείο παρέλαβε μερικές δεκάδες Αιγύπτιους από το Ρας Τζντιρ.

Η τυνησιακή κυβέρνηση, που έχει καλέσει τους 50.000-80.000 υπηκόους της στη Λιβύη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στη χώρα τους, προειδοποίησε ότι δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ξένων προσφύγων.

Για τον λόγο αυτό, επιτρέπει να περνούν τα σύνορα μόνο εκείνοι οι χώρες των οποίων εγγυώνται τον άμεσο επαναπατρισμό τους και όχι την παραμονή τους στο τυνησιακό έδαφος.

Το Σάββατο, η Τυνησία άνοιξε και πάλι για λίγη ώρα τη συνοριακή διάβαση Ρας Ζντιρ, αφήνοντας να εισέλθουν στο έδαφός της περίπου 200 άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο από τις μάχες που μαίνονται στη γειτονική χώρα.

Περίπου 50 οχήματα από τη Λιβύη αλλά και κάποιοι πεζοί κατάφεραν να περάσουν στην Τυνησία από τη διάβαση του Ρας Ζντιρ, προτού αυτή κλείσει και πάλι.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ρας Ζντιρ δήλωσε ότι η Τυνησία θα ανοίγει και θα κλείνει κατά περιόδους το συνοριακό πέρασμα.

Την Παρασκευή ξέσπασαν συγκρούσεις όταν εκατοντάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν δια της βίας από τη μεθοριακή διάβαση.

Οι λιβυκές δυνάμεις από τη μία άνοιξαν πυρ ενώ οι τυνήσιοι συνοριοφύλακες έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.