Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς την είδηση των ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων ότι 23χρονος στρατιώτης κρατείται αιχμάλωτος από μαχητές.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι έχασε επαφή με δικούς της μαχητές στην περιοχή όπου αναφέρθηκε η εξαφάνιση του 23χρονου και ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι νεκρός.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου φέρεται να αιχμαλωτίστηκε ο 23χρονος.

Στην ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ αναφέρεται επίσης ότι ο ισραηλινός έχασε τη ζωή του στις μάχες.

Το Ισραήλ κατήγγειλε ότι παλαιστίνιοι μαχητές βγήκαν από σήραγγα στο νότιο τμήμα της Ράφα και επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών του.

Το επεισόδιο αυτό ήταν η αφορμή για την κατάρρευση της εκεχειρίας και για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Ράφας από τον οποίο σκοτώθηκαν 150 Παλαιστίνιοι.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Γάζα. Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ανάμεσα στα θύματα, τα 15 ανήκαν στην ίδια οικογένεια και πέντε από αυτά ήταν παιδιά, ηλικίας από 3 έως 12 ετών.

Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.640 Παλαιστίνοι, κυρίως άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 63 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Κάιρο: Πραγματική ευκαιρία η πρωτοβουλία μας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε ότι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία αποτελεί «μια πραγματική ευκαιρία» για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μπορεί να ανοίξει τις πόρτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας (στη Γάζα) και μετά να συζητηθούν όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν υπάρχει εναλλακτική» υπογράμμισε.

Ο ίδιος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «ο χαμένος χρόνος περιπλέκει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση».

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, προβλέπει μια εκεχειρία και στη συνέχεια έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Η Χαμάς την έχει συνδέσει με την άρση του αποκλεισμού της Γάζας (σε ισχύ από το 2006), το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ παλαιστίνιων κρατούμενων.

Παρά την αποτυχία της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, το Κάιρο επεσήμανε ότι ισχύει η πρόσκληση που είχε απευθύνει προς την ισραηλινή και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

O παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η δική του πλευρά θα είναι παρούσα στο Κάιρο, όμως, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.