Εφ΄όλης της ύλης μίλησε την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η δήλωσή του -που αναφερόταν στη δράση της CIA – ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου «βασανίσαμε κάτι τύπους» (We tortured some folks).

«Κάναμε κάποια πράγματα ενάντια στις αξίες μας» δήλωσε.

Μετά την παραδοχή της CIA ότι παρακολουθούσε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των μελών επιτροπής της Γερουσίας που ερευνούσαν τις μεθόδους ανάκρισης της CIA και τις μυστικές φυλακές, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον διευθυντή της Υπηρεσίας, Τζον Μπρέναν.

Την Πέμπτη, ο Μπρέναν είχε ζητήσει συγγνώμη από τη Γερουσία.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Γάζα, τη χωρίς όρους απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τη Χαμάς για την παραβίαση της εκεχειρίας και δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί νέα εκεχειρία.

Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη εκεχειρίας.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να καταστρέφει τις υπόγειες σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας. Είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό του και δήλωσε ότι οι «ανεύθυνες ενέργειες» της Χαμάς έχουν θέσει τη ζωή των πολιτών σε κίνδυνο.

Είπε ότι αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα είναι σπαρακτικά και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να δει να γίνεται οτιδήποτε είναι δυνατό για να εξασφαλιστεί ότι παλαιστίνιοι πολίτες δεν θα σκοτώνονται.

«Οι αθώοι πολίτες στη Γάζα που εγκλωβίζονται σε διασταυρούμενα πυρά, θα πρέπει να αποτελούν βάρος στη συνείδησή μας και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία τους» είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει κάνει τα πάντα για να πείσει τη Ρωσία να αλλάξει στάση στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν αγνοεί ακόμη και τα συμφέροντα της ίδιας του της χώρας. Η Δύση, πρόσθεσε, έχει κάνει ότι μπορούσε, εκτός από το να εμπλακεί σε πόλεμο, για να τον αναγκάσει να υποχωρήσει.

«Κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν δρουν με τη λογική» τόνισε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία έχει ισχυροποιηθεί, όμως, πρόσθεσε, ακόμη απομένουν πολλά να γίνουν.

«Έχω πιέσει για λογικές ιδέες, όπως ανακατασκευή των υποδομών […] και παροχή βοήθειας στις εταιρείες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ζήτησα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός» είπε, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την «απραξία» στο Κογκρέσο, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Όλα αυτά τα μέτρα μέχρι τώρα μπλοκαρίστηκαν ή αγνοήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο» επέμεινε ο Ομπάμα.