Η Microsoft Corp. είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα στοιχεία των λογαριασμών πελατών της που βρίσκονται αποθηκευμένα σε εξυπηρετητές σε ένα κέντρο διαχείρισης δεδομένων στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, αποφάνθηκε την Πέμπτη δικαστήριο στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο υπόθεσης η οποία έχει εγείρει ανησυχίες από μέρους οργανώσεων προάσπισης της ιδιωτικότητας και μείζονες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας.

Τόσο η Microsoft όσο και άλλες αμερικανικές εταιρείες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του εντάλματος με το οποίο ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζητούσαν να τους παραδοθούν δεδομένα πελατών και συνδρομητών που είναι αποθηκευμένα σε άλλες χώρες.

Στο τέλος ακροαματικής διαδικασίας δύο ωρών στη Νέα Υόρκη, η δικαστίνα Λορέτα Πρέσκα είπε ότι το ένταλμα έρευνας που εγκρίθηκε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή προβλέπει πως η εταιρεία οφείλει να παραδώσει όλα τα δεδομένα τα οποία έχει στον έλεγχό της ανεξαρτήτως του πού είναι αποθηκευμένα.

«Είναι ένα ζήτημα ελέγχου, όχι τοποθεσίας όπου βρίσκονται οι πληροφορίες», επισήμανε η Πρέσκα.

Φοβούνται απώλειες δισ. δολαρίων

Η υπόθεση εκτιμάται ότι είναι η πρώτη στην οποία μια ιδιωτική επιχείρηση προσέφυγε εναντίον ενός ομοσπονδιακού εντάλματος με αίτημα την παράδοση δεδομένων που βρίσκονται σε εξυπηρετητές του εξωτερικού.

Υπέρ της προσφυγής της Microsoft είχαν τοποθετηθεί με σύντομα υπομνήματά τους πολλές εταιρείες τεχνολογίας—ανάμεσά τους οι AT&T Inc, Apple Inc, Cisco Systems Inc και η Verizon Communications Inc.

Οι εταιρείες ανησυχούν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν διαφυγόντα έσοδα που θα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια εάν οι πελάτες τους αρχίσουν να φοβούνται πως τα δεδομένα τους υπόκεινται σε κατάσχεση από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές όπου κι αν βρίσκονται παγκοσμίως.

Δεν είναι σαφές ποια υπηρεσία ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα και για ποιο λόγο. Το ένταλμα και όλα τα έγγραφα σχετικά με αυτό είναι σφραγισμένα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας επιχειρηματολόγησαν ότι τα εντάλματα έρευνας που εκδίδονται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να εκτελεστούν στο εξωτερικό, βάσει του νόμου.

Ομως οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αντέταξαν ότι το ένταλμα ζητούσε από την εταιρεία να παραδώσει έγγραφα και δεδομένα τα οποία τελούν υπό τον έλεγχό της, με τον ίδιο τρόπο που ζητείται από τις τράπεζες των ΗΠΑ να παραδίδουν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για συναλλαγές τα οποία τηρούνται σε ξένες χώρες.