Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς» επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες 729 άνθρωποι από τους 1.323 που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Κόνακρι της Γουινέας με τους προέδρους των χωρών όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

«Η κλίμακα της επιδημίας και η συνεχιζόμενη απειλή, απαιτεί από τον ΠΟΥ και τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε να αντιδράσουν σε άλλο επίπεδο πλέον, κάτι που απαιτεί επιπρόσθετους πόρους, ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εντός των χωρών αυτών, συντονισμό και ετοιμότητα», είπε η Τσαν. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια, χρειάζονται κατεπειγόντως στις χώρες αυτές κλινικοί γιατροί, νοσοκόμες, επιδημιολόγοι και ειδικοί σε θέματα τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού υλικών.

Η επιδημία και η βοήθεια που χρειάζεται να δοθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των χωρών της Αφρικής και των ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οι ηγέτες της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας έχουν πάντως ακυρώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο αυτή. Είναι ακόμη ασαφές εάν και ο πρόεδρος της Γουινέας, ο Άλφα Κοντέ, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

«Μίλησα και με τους τρεις προέδρους για να δούμε τι πιστεύουν για την κατάσταση και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε καλύτερα και θα το συζητήσουμε αυτό στη σύνοδο κορυφής», πρόσθεσε η αμερικανίδα υφυπουργός που είναι αρμόδια για θέματα Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Έρνεστ Μπάι Κορόμα, επέκρινε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επειδή δεν κάνει όσα θα έπρεπε για να σταματήσει την επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, μία ημέρα αφότου ο ίδιος κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Κορόμα επισκέφθηκε το τοπικό γραφείο του ΠΟΥ στην πρωτεύουσα Φριτάουν νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αλλά το βρήκε κλειστό και «δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της χώρας.

Με δεδομένο το μέγεθος της κρίσης, το γραφείο του ΠΟΥ θα έπρεπε να λειτουργεί «σε 24ωρη βάση», τόνισε ο πρόεδρος.

Στη Σιέρα Λεόνε έχουν προσβληθεί από τον ιό 533 άνθρωποι και 233 έχουν πεθάνει. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο ειδικευμένος στην καταπολέμηση του Έμπολα γιατρός Σέιχ Όμαρ Χαν, ο άνθρωπος που οι αρχές χαρακτηρίζουν «εθνικό ήρωα» για τον αγώνα που έδωσε για να σώσει τους ασθενείς του.

Ο Κορόμα διέταξε την Τετάρτη να τεθούν σε καραντίνα όλοι οι ασθενείς. Απαγόρευσε επίσης τις δημόσιες συγκεντρώσεις και ακύρωσε όλα τα ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό.