Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τη Τετάρτη τις κατηγορίες της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι η Μόσχα παραβίασε τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) του 1987 και τις χαρακτήρισε «αβάσιμες», ενώ από την πλευρά του κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αθετούν τη συμφωνία αυτή.

«Εχουμε συγκεντρώσει πολλές διαμαρτυρίες προς τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Οπλα Μέσου Βεληνεκούς. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται… η παραγωγή οπλισμένων τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Αμερικανούς», αεροσκαφών τα οποία «υπάγονται στην κατηγορία των επίγειων πυραύλων Κρουζ… με βάση τη Συνθήκη», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Η νέα αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσιγκτον για τη συνθήκη εξάλειψης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς -που υπεγράφη το 1987 από τους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ- έρχεται εν μέσω της κλιμάκωσης του διπλωματικού «πολέμου» για την κρίση στην Ουκρανία και των αμερικανικών κατηγοριών για στρατιωτική υποστήριξη των αυτονομιστών από τη ρωσική ηγεσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται σύμφωνα με ρώσους αναλυτές να βρίσκεται στα πρόθυρα εγκατάλειψης της INF, μετά τη δημόσια πλέον κατηγορία του Μπαράκ Ομπάμα κατά της Μόσχας για παραβίασή της με τη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου τύπου κρουζ.