Η ιστορική εφημερίδα «Ουνιτά», την οποία ίδρυσε ο Αντόνιο Γκράμσι, ένας από τους πατέρες του ιταλικού κομμουνιστικού κινήματος, κυκλοφορεί σήμερα το τελευταίο της φύλλο. Από αύριο αναστέλλεται η κυκλοφορία της ύστερα από την αποτυχία των μετόχων της να συμφωνήσουν για τη μελλοντική στρατηγική τους. Ολα αυτά λίγο καιρό αφότου η εφημερίδα γιόρτασε τα 90 χρόνια από την έκδοσή της.

«Δολοφόνησαν την «Ουνιτά»» ήταν ο τίτλος στο χθεσινό πρωτοσέλιδο. Στο φύλλο, εκτός από ένα τρισέλιδο αφιερωμένο στους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας και μια ολοσέλιδη καταχώριση του διαδικτυακού της βιβλιοπωλείου, οι υπόλοιπες 16 σελίδες ήταν λευκές.

Η «Ουνιτά», που ιδρύθηκε από τον Γκράμσι το 1924 ως το επίσημο όργανο του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, επέζησε την περίοδο του φασισμού ως παράνομο φύλλο, όμως από τη δεκαετία του 1990 όταν το κόμμα διαλύθηκε πάλευε να επιβιώσει και μάλιστα έκλεισε για λίγο το 2000 προτού ανοίξει με νέους ιδιώτες μετόχους. Οπως και τα άλλα μέσα ενημέρωσης επλήγη από την έλευση της ψηφιακής εποχής αλλά και από την οικονομική κρίση στην Ιταλία, συσσωρεύοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της μειώνονταν σταθερά φθάνοντας περίπου στα 20.000 φύλλα ημερησίως.

Με τη διοίκηση να ζητά 1,6 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της εφημερίδας τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, η συνάντηση που είχαν την Τρίτη οι μέτοχοι κατέληξε στην απόρριψη των τριών προτάσεων που είχαν κατατεθεί. Μάλιστα μία εξ αυτών προέρχεται από τη δεξιά βουλευή Ντανιέλα Σαντανκέ, που είναι εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο διατηρεί ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, είχε υποσχεθεί να βοηθήσει, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της εφημερίδας. «Η ευθύνη ανήκει σε εκείνους που είχαν έως σήμερα τη διαχείρισή της» δήλωσε ο ταμίας του κόμματος Φραντσέσκο Μπονιφάτσι, αλλά πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα θα προσπαθήσει να μην κλείσει η εφημερίδα. «Δεσμευόμαστε απόλυτα ότι θα βρεθεί λύση. Θα σώσουμε την «Ουνιτά»».

Πέραν των οικονομικών προβλημάτων της εφημερίδας, η κρίση στην «Ουνιτά», παρατηρεί το πρακτορείο Ρόιτερ, αντανακλά και τον αποπροσανατολισμό της ιταλικής Αριστεράς ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του Ματέο Ρέντσι, ενός εκσυγχρονιστή ο οποίος ανέλαβε με τη δέσμευση να γκρεμίσει τις παλαιές δομές του κόμματος. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας –οι οποίοι εργάζονται απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες –κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα που είναι το μεγαλύτερο της ιταλικής Αριστεράς ότι τους εγκατέλειψε, παρά τις ελπίδες που είχαν ότι θα τους βοηθούσε.