Εχει ξεμείνει από χρήματα

η Αργεντινή;

Οχι. Η κυβέρνηση είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το Μπουένος Αϊρες ήθελε να πληρώσει τους ομολογιούχος εκείνους με τους οποίους έχει καταλήξει σε συμφωνία. Αμερικανικό δικαστήριο είχε κρίνει όμως ότι δεν μπορούν να πληρωθούν οι πιστωτές αυτοί εάν δεν εξοφληθούν και κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία είχαν αγοράσει ομόλογα της χώρας μετά τη χρεοκοπία της, ζητώντας να πληρωθούν για το 100% της αξίας των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους χωρίς να συμμετάσχουν σε κούρεμα.

Γιατί η υπόθεση είχε εκδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο;

Η Αργεντινή είχε εκδώσει ομόλογα τα οποία διέπονται από το αμερικανικό Δίκαιο.

7% των ομολογιούχων που είναι κυρίως hedge funds δεν είχαν συμμετάσχει στην ανταλλαγή ομολόγων μετά τη χρεοκοπία του 2001 και στη συνέχεια προσέφυγαν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζητώντας να γίνουν κανονικά οι πληρωμές των ομολόγων αυτών. Η δικαστική διαμάχη της Αργεντινής με τους επενδυτές αυτούς κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια.

Δεν μπορούσε η Αργεντινή να αγνοήσει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης;

Ο δικαστής Τόμας Γκριέσα του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μανχάταν είχε κρίνει ότι όποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κάνει την πληρωμή εκ μέρους της Αργεντινής προς τους ομολογιούχους με τους οποίους η χώρα έχει συμφωνήσει θα διωχθεί για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Είναι ενδεικτικό ότι η Αργεντινή είχε καταθέσει 539 εκατ. δολ. στην Bank of New York Mellon για να γίνουν οι πληρωμές αλλά η τράπεζα δεν τις έχει προχωρήσει για αυτόν τον λόγο.

Δεν θα μπορούσε η Αργεντινή να παρακάμψει την απόφαση του δικαστηρίου;

Θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταλλάξει τα ομόλογα με νέα που θα εκδίδονταν με βάση το Δίκαιο της Αργεντινής και όχι των ΗΠΑ ώστε να γίνει η αποπληρωμή απευθείας από το Μπουένος Αϊρες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν η χώρα είχε τη λίστα με ακριβώς ποιοι είναι σήμερα οι κάτοχοι των ομολόγων αυτών. Τέτοιες λίστες έχουν μόνο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να αγνοήσουν την απόφαση του δικαστή Γκριέσα.

Πόσο σημαντική είναι η διαμάχη αυτή για άλλες χώρες;

Θεωρητικά μια νίκη των hedge funds θα ισχυροποιούσε ακόμη περισσότερο αντίστοιχους ομολογιούχους που έχουν αγοράσει χρέος χωρών με προβλήματα. Επίσης, ξανά θεωρητικά, θα έκανε ακόμη πιο προσεκτικές της κυβερνήσεις στην έκδοση χρέους. Πάντως αναλυτές της αγοράς ομολόγων ανέφεραν ότι σε κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί πρόσφατα περιλαμβάνονται ρήτρες που δυσκολεύουν κερδοσκοπικά κεφάλαια να εγείρουν αντίστοιχες διεκδικήσεις.