Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, στον κατάλογο των οποίων χθες προστέθηκαν τρεις εταιρίες – η κρατική Εμπορική Τράπεζα, μια εταιρεία όπλων και μια αεροπορική καθώς και περιορισμοί για οκτώ συνεργάτες του Πούτιν -, δεν θα έχουν βραχυπρόθεσμα τεράστια επιρροή, εάν όμως παραμείνουν επί μήνες σε ισχύ θα περιορίσουν την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας και θα εξασθενήσουν τον χρηματοπιστωτικό της τομέα. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους από τις έως τώρα δυτικές κυρώσεις επηρεάζεται περίπου το 30% του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας.

Την ίδια άποψη έχει και αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που παρατηρεί ότι οι τελευταίες κυρώσεις δεν θα γονατίσουν τη ρωσική οικονομία ούτε θα αναγκάσουν στο άμεσο μέλλον τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Στόχος των κυρώσεων, εκτός από το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι η ενέργεια και η άμυνα. «Τα ρωσικά αντίποινα είναι αναπόφευκτα» αναφέρεται. «Και αυτό θα έχει κόστος για τις δυτικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποστούν πλήγμα ακριβώς τη στιγμή που η ευρωζώνη ήλπιζε ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει».

Προς επίρρωσιν της άποψης αυτής, το οικονομικό επιμελητήριο της Αυστρίας τάχθηκε χθες με ανακοίνωσή του εναντίον της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Ο πρόεδρός του Κρίστοφ Λάιτλ, μάλιστα, τόνισε πως «δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της οικονομίας ως εργαλείο της πολιτικής και προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές της Αυστρίας στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν φέτος κατά το ένα πέμπτο, ενώ αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν και για τον τουρισμό από τη Ρωσία.