Ο πρώτος όλμος έπεσε λίγο μετά το πρώτο κάλεσμα για προσευχή, το χάραμα, την ώρα που οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους που είχαν καταφύγει στο σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια κοιμόνταν, στοιβαγμένοι μέσα στις τάξεις.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία και άλλους χώρους του ΟΗΕ στη Γάζα, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις προειδοποιηθεί πρώτα από το Ισραήλ ότι οι περιοχές όπου κατοικούσαν θα βομβαρδίζονταν. Περίπου 3.300 είχαν βρει καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων της Τζαμπαλίγια. Σύμφωνα με τον Πιερ Κράχενμπουλ, τον επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), o OHE είχε ενημερώσει τον ισραηλινό στρατό για την ακριβή τοποθεσία του σχολείου και για το γεγονός ότι στέγαζε χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους συνολικά 17 φορές –η τελευταία μόλις λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο πρώτος όλμος έκανε τον τοίχο της Α’ Τάξης να καταρρεύσει. Λίγα λεπτά αργότερα ένας δεύτερος όλμος χτύπησε τη σκεπή του διώροφου σχολείου. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. «Ετρεμα ολόκληρος» θα δήλωνε λίγο αργότερα στην «Γκάρντιαν» ο Χαλίλ αλ Χαλαμπί, ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Ηταν πολύ σκληρό για μένα να βλέπω τα αίματα και να ακούω τα παιδιά να κλαίνε». Ηταν το έκτο σχολείο του ΟΗΕ που δέχεται επίθεση στη Γάζα. Και η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Το Ισραήλ επιχειρηματολόγησε πως οι δυνάμεις του είχαν απαντήσει σε όλμους που δέχθηκαν από τα πέριξ του σχολείου. «Αδικαιολόγητο», «εξωφρενικό», «επονείδιστο», χαρακτήρισε το συμβάν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. «Με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο» καταδίκασε ο Κράχενμπουλ «αυτή τη σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις». «Είναι μια στιγμή που πρέπει πραγματικά να πεις «αρκετά ώς εδώ»» δήλωσε ο Γιαν Ελιασον, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Την επίθεση στο σχολείο καταδίκασαν και οι ΗΠΑ. Χωρίς να κατονομάσουν τον υπεύθυνο –αν και το Ισραήλ αναγνώρισε και «ερευνά το συμβάν». Ταυτόχρονα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε και όσους κρύβουν όπλα σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα. Για τρίτη φορά χθες από την αρχή της σύγκρουσης η UNRWA δήλωσε πως ανακάλυψε ρουκέτες κρυμμένες (από τη Χαμάς, προφανώς) σε (ένα άλλο) σχολείο του στη Γάζα. Οπως σημείωνε τις προάλλες η ισραηλινή μουσικός Νοά, «υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Δεν είναι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι. Ούτε οι Εβραίοι και οι Αραβες. Είναι οι μετριοπαθείς και οι εξτρεμιστές. Τίποτε άλλο».

Μετά την επίθεση στο σχολείο το Ισραήλ ανακοίνωσε ένα «ανθρωπιστικό παράθυρο» σε ορισμένες περιοχές της Γάζας. Οχι όμως και στη Σιτζάιγια, όπου μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση κοντά σε υπαίθρια αγορά φρούτων και λαχανικών στοίχισε τη ζωή ακόμη 16 ανθρώπων. «Μια τέτοια σφαγή επιβάλλει έναν σεισμό ως απάντηση» διακήρυξε η Χαμάς.

Συνολικά 85 ρουκέτες έριξε χθες η οργάνωση εναντίον του Ισραήλ. Είκοσι τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση Παρυφή Προστασίας, περισσότεροι από 1.350 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι, και 59 Ισραηλινοί, οι 56 στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί –αλλά η εκεχειρία ακόμη συζητιέται.