Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Mουν ζήτησε την Τετάρτη από τις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία «να σταματήσουν άμεσα» τις μάχες κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο των Malaysia Airlines, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντιζαρίτς.

Ο Μπαν «καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες κοντά στο σημείο της συντριβής ώστε οι διεθνείς ομάδες να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο σημείο χωρίς εμπόδια».

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοροί στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH-17 καθώς και «ζωτικής σημασίας στοιχεία». «Οι οικογένειες των θυμάτων αυτής της φοβερής τραγωδίας πρέπει να μπορέσουν να πενθήσουν (. . .). Ο κόσμος ζητεί απαντήσεις, οι διεθνείς ομάδες πρέπει να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε ο Μπαν.

Οι μάχες που μαίνονται μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία εμπόδισαν και πάλι σήμερα τους διεθνείς ερευνητές να μεταβούν στο σημείο της συντριβής, όπως ανακοίνωσε ο ολλανδός επικεφαλής της αποστολής επαναπατρισμού των σορών.