Εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία δηλώνει διά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει 17 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα εγκαθιδρύσει αερογέφυρα» από την Κωνσταντινούπολη στη Γάζα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και την υπηρεσία διεθνούς βοήθειας του τουρκικού κράτους Tika προκειμένου να συντονιστεί η επιχείρηση.

Είχε προηγηθεί προ τριών ημερών συνάντηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσαάλ στη Ντόχα του Κατάρ, εν μέσω των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν βρεθεί ξανά στο «κόκκινο» με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» και «κρατική τρομοκρατία», λέγοντας ότι το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα» και πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Αντιδρώντας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εγκαλεί την Άγκυρα για αντισημιτισμό.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικοί σύμμαχοι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης μετά την αιματηρή επέμβαση κομάντο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια το Μάιο του 2010.

Η ισραηλινή επιχείρηση κόστισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στη ναυαρχίδα του στολίσκου, το πλοίο Mavi Marmara. Η επίσημη ισραηλινή συγγνώμη ήλθε τρία χρόνια μετά διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπήρξε συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις ουδέποτε αποκαταστάθηκαν πλήρως.