Η κυβέρνηση της Λιβύης κάλεσε τη Δευτέρα τις αντιμαχόμενες παραστρατιωτικές ομάδες να σταματήσουν τις συγκρούσεις στην Τρίπολη ώστε να μπορέσουν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας να κατασβέσουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δεξαμενές πετρελαίου, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η φωτιά ξέσπασε στις δεξαμενές όταν μια ρουκέτα έπληξε τη μία από αυτές, η οποία περιέχει 6,6 εκατ. λίτρα καυσίμου, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος αλ Ουάσατ. Συνολικά, οι δεξαμενές περιέχουν τουλάχιστον 90 εκατ. λίτρα καυσίμου.

Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τους πολίτες οι οποίοι ζουν στην περιοχή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των φόβων πως οι δεξαμενές μπορεί να εκραγούν.

Η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με στέλεχος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης.

Οι πυροσβέστες αποχώρησαν από την περιοχή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν εκ νέου οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων παραστρατιωτικών οργανώσεων.

«Είναι εκτός ελέγχου. Η δεύτερη δεξαμενή χτυπήθηκε και οι πυροσβέστες αποσύρθηκαν οριστικά από το σημείο, καθώς οι μάχες ξανάρχισαν στην περιοχή», είπε ο Μοχάμεντ αλ Χαράι, ο εκπρόσωπος της NOC.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία ζητεί διεθνή βοήθεια.

«Η κατάσταση έχει γίνει πολύ επικίνδυνη, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς και σε μια δεύτερη δεξαμενή (αποθήκευσης) παραγώγων πετρελαίου», προειδοποίησε η λιβυκή κυβέρνηση και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί «μια ανθρώπινη και περιβαλλοντική καταστροφή με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν», επισημαίνεται.

Μετά την 13η Ιουλίου μια ισλαμιστική παραστρατιωτική ομάδα από την πόλη Μισράτα, 200 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, εμπλέκεται σε συγκρούσεις με μια ομάδα ενόπλων από την βορειοδυτική πόλη Ζιντάν.

Η τελευταία έλεγχε το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια στο αεροδρόμιο αλλά και σε αεροσκάφη, ωθώντας τις αρχές να αναστείλουν τις πτήσεις.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δυσκολεύεται να επιβάλει την τάξη μετά την ανατροπή του Καντάφι. Η χώρα της βόρειας Αφρικής συνεχίζει να σπαράσσεται από πολιτικές έριδες και λόγω της εξάπλωσης των παραστρατιωτικών οργανώσεων.