Oι συγκρούσεις που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία ανάγκασαν τους ξένους εμπειρογνώμονες να εγκαταλείψουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα σχέδιά τους να μεταβούν στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι τα μέλη του που ταξίδευαν μαζί με Αυστραλούς και Ολλανδούς ειδικούς αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ντονέτσκ για «λόγους ασφαλείας».

Ο ηγέτης των ανταρτών Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ ότι οι αυτονομιστές που συνόδευαν την ομάδα των ειδικών στο σημείο της συντριβής ήρθαν αντιμέτωποι με μάχες και γύρισαν πίσω.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι ολλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι ιατροδικαστές και αστυνομικοί από την Ολλανδία και την Αυστραλία που ήθελαν να μεταβούν στο σημείο της συντριβής είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους, καθώς ακούγονταν «εκρήξεις» σε κοντινό σημείο.

Το ίδιο είχε συμβεί και την Κυριακή.

Νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής επίτροπος της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Άντριου Κόλβιν δήλωσε ότι τα στοιχεία κινδυνεύουν να καταστραφούν αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και όσο περνάει ο χρόνος εξανεμίζονται οι πιθανότητες να βρεθούν όλες οι σοροί και των 298 επιβαινόντων που σκοτώθηκαν από την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η 49μελής ομάδα άοπλων αυστραλών και ολλανδών ερευνητών της αστυνομίας συντονίζεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).