Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε λιγότερο από 24 ώρες στην Ιαπωνία εξαιτίας του σφοδρού καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, ενώ πάνω από 1.800 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Από την αρχή της περιόδου έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, πάνω από 1.200 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία την Παρασκευή.

Το Σάββατο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά σε πολυάριθμες περιοχές της Ιαπωνίας και κατά τόπους έφθασε τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Ολοι οι θάνατοι αναφέρθηκαν στη δυτική Ιαπωνία, όπου οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε εκ νέου για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες την Κυριακή σε όλες τις περιοχές της νότιας και της κεντρικής Ιαπωνίας. Προέβλεψε επίσης απότομες αλλαγές του καιρού κάνοντας λόγο για κίνδυνο σποραδικών σφοδρών καταιγίδων.

Το κύμα καύσωνα, αν και σχετικά συνηθισμένο για την εποχή, επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Πάνω από 700 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρικές φροντίδες την Πέμπτη κι εκατοντάδες άλλοι τις προηγούμενες ημέρες. Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται μόνον όσοι παρελήφθησαν από ασθενοφόρα.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ιαπωνίας, περίπου 3.200 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και τρεις απεβίωσαν, με το συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 14 νεκρούς από την αρχή της περιόδου.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι άνθρωποι που χρειάζονται να διακομιστούν σε νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών), μια πληθυσμιακή κατηγορία που αριθμεί σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ιαπωνίας.

Τα δημόσια κτίρια και η μεγάλη πλειονότητα των κατοικιών είναι εφοδιασμένα με κλιματιστικά, αλλά πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν ή δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν και πολλοί από αυτούς αφυδατώνονται.

Η μετεωρολογική υπηρεσία συνέστησε στους πολίτες να πίνουν επαρκείς ποσότητες νερού ώστε να αποφύγουν τη θερμοπληξία.

Οι Αρχές απαιτούν από τις δημόσιες υπηρεσίες οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, δεδομένης της διακοπής της λειτουργίας και των 48 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, πάντως συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση κλιματιστικών για να αποφεύγονται προβλήματα υγείας.