Ο Μπαράκ Ομπάμα, η χώρα του οποίου είναι αντιμέτωπη με κύμα εισροής χιλιάδων ανήλικων μεταναστών ζήτησε από τους ομολόγους του της Κεντρικής Αμερικής να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να «αποθαρρύνουν αυτή τη συνεχιζόμενη εισροή παιδιών που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο».

«Έχουμε κοινή ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό» δήλωσε ο Ομπάμα μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και του Ελ Σαλβαδόρ, Σάντσες Σερέν.

Περίπου 57.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες χωρίς χαρτιά, τα τρία τέταρτα των οποίων προέρχονται από τις τρεις αυτές χώρες, έχουν συλληφθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό από τον Οκτώβριο.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει φέρει την κυβέρνηση Ομπάμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι θα έχουν συλλάβει 90.000 ανήλικους στα σύνορα.

«Υπογραμμίζω ότι ο αμερικανικός λαός και η κυβέρνησή μου έχουν μεγάλη συμπόνια για τα παιδιά αυτά που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία» είπε ο πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ότι η πλειονότητα θα επιστρέψει στη χώρα της, όπως το προβλέπει ο νόμος.

«Είμαστε μια χώρα μεταναστών, αλλά είμαστε επίσης και μια χώρα με νόμους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μείωση των συλλήψεων ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στα σύνορα για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου.

Παράλληλα ο Ομπάμα σημείωσε ότι πολύ λίγοι από τους ανήλικους αυτούς μετανάστες θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα και θα μπορέσουν να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Η διαμάχη στο Κογκρέσο

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ο Ομπάμα ζήτησε να εγκριθεί έκτακτη βοήθεια ύψους 3,7 δισ. δολαρίων.

Όμως οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές δέχονται να δαπανήσουν πολύ λιγότερα χρήματα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίπτουν την περαιτέρω χρηματοδότηση αν δεν αλλάξουν οι νόμοι για το μεταναστευτικό.

Πέρα από τους αριθμούς στο επίκεντρο της διαμάχης είναι και τα δικαιώματα που θα έχουν οι ανήλικοι μετανάστες χωρίς χαρτιά μετά τη σύλληψή τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να απλοποιηθεί η διαδικασία απέλασής τους. Για να γίνει αυτό επιθυμούν την τροποποίηση ενός νόμου που εισήγαγε το 2008 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους, σύμφωνα με τον οποίο οι ανήλικοι που φτάνουν στις ΗΠΑ από χώρες που δεν συνορεύουν με αυτές έχουν περισσότερα νομικά δικαιώματα από αυτούς που προέρχονται από το Μεξικό, ώστε να μπορεί να καθοριστεί ότι δεν είναι θύματα διακινητών.

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι αντίθετος σε μια τροποποίηση του νόμου, όμως εκτιμά ότι προτεραιότητα είναι η αποδέσμευση πόρων ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση.

Πάντως ο χρόνος μετρά αντίστροφα: η κοινοβουλευτική περίοδος ολοκληρώνεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και οι βουλευτές δεν θα επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον πριν την 8η Σεπτεμβρίου.