Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τροποποιήσεις επί του σχεδίου που έχει υποβάλει στις δύο πλευρές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Το συμβούλιο ασφαλείας (της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου) απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του αμερικανού υπουργού Τζον Κέρι», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα μέλη του συμβουλίου θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους για το θέμα αυτό.

Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, η Γαλλία θα φιλοξενήσει το Σάββατο διεθνή σύνοδο με στόχο να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν», όπως ανακοίνωσε διπλωματική πηγή.

Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Εκ μέρους της Χαμάς δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος επίσημη απάντηση στην πρόταση Κέρι. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί από τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσαάλ, ο οποίος βρίσκεται στη Ντόχα του Κατάρ, όπου είχε συνάντηση την Παρασκευή με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεκαοκτώ ημέρες «κλείνει» η σύγκρουση, με τους Παλαιστινίους να μετρούν περισσότερους από 800 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Η βία επεκτείνεται πλέον στη Δυτική Οχθη, όπου έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματιστεί το τελευταίο 24ωρο.

Δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης εκεχειρίας, όμως ένας αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε ότι το Ισραήλ θέλει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις προτού να συμφωνήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που συνεχίζονται για 18η ημέρα.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραψε ότι η πρόταση – την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη – προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για επτά ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί επίσης τις ΗΠΑ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την ΕΕ να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Η ισραηλινή επιχείρηση που διεξάγεται από ξηράς και αέρος στη Λωρίδα της Γάζας έχει συμπληρώσει πλέον 18 ημέρες, αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 800 Παλαιστίνιους νεκρούς, οι περισσότεροι άμαχοι – ανάμεσά τους τουλάχιστον 190 παιδιά. Τριάντα δύο νεκροί, οι περισσότεροι στρατιώτες, είναι οι απώλειες της ισραηλινής πλευράς.