Ενα παιδί σκοτώνεται κάθε μια ώρα στη Γάζα, από την περίοδο που καλύπτει η πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ενώ, σύμφωνα με στοιχεία των παλαιστινιακών αρχών, ο συνολικός απολογισμός από την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση του Ισραήλ είναι 190 νεκρά παιδιά.

Συνολικά, ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την 8η Ιουλίου και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή.

Tην Πέμπτη το απόγευμα, δεκαπέντε Παλαιστίνιοι που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσε το Ισραήλ, σύμφωνα με τους εργαζομένους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Ασραφ αλ Κούντρα έδωσε έναν απολογισμό 15 νεκρών και 200 τραυματιών στο σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστίνιων προσφύγων (UNRWA) στο Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου βρίσκονταν προκειμένου να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες.

«Βρισκόμασταν μέσα στο σχολείο. Κάποιοι ήταν στις τάξεις και κάποιοι άλλοι έξω στην αυλή και ξαφνικά μας χτύπησαν τέσσερις οβίδες» είπε η Σομπέγια αλ Καφάρμα, η οποία γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. «Φύγαμε από τα σπίτια μας όταν μας είπαν να τα εκκενώσουμε, πήγαμε σε αυτό το σχολείο αλλά και πάλι μας βομβάρδισαν» συνέχισε.

Το μακελειό σημειώνεται μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που κατατέθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Η εκπρόσωπος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται σε μεσολαβητική αποστολή στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι η επίθεση υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας. «Καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των πολιτών» δήλωσε η Τζέιν Ψάκι.

Νεκροί ένα μωρό με τη μητέρα του

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ανάμεσα στα θύματα τις σορούς μωρού ενός έτους και της μητέρας του στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Τζαμπαλίγια, κοντά στη Μπέιτ Χανούν.

Αργότερα, μία αεροπορική επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων, «στην πλειονότητά τους παιδιών», σε μια περιοχή μεταξύ των πόλεων Ράφα και Χαν Γιούνες, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, σύμφωνα με τον Κούντρα.

Πριν από λίγες ώρες ο βομβαρδισμός ενός τομέα που βρίσκεται πλησίον νοσοκομείου στα ανατολικά της πόλης της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άρρωστο παιδί και να τραυματιστούν 30 άνθρωποι, ενώ άλλοι 4 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Χαν Γιούνες.

Σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης μεταξύ των αμάχων. Ο τρόμος ζωγραφισμένος στα μάτια των παιδιών σε φωτογραφίες από καταφύγιο. Κραυγές στα νοσοκομεία με τους τραυματίες. Θρήνος για τους νεκρούς -μεταξύ των οποίων βρίσκεται και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Με τα θύματα αυτά ο αριθμός των νεκρών σε μία μόνο ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 98. Τουλάχιστον 798 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 5.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» την 8η Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Κούντρα.

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι έχει καταδικάσει τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς αναλογούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.