H κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «πολύ απογοητευμένη» για την απόφαση της Γαλλίας να τιμήσει τη σύμβαση για την πώληση στη Ρωσία των πολεμικών πλοίων Μιστράλ, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα (που άπτεται) χρημάτων, της βιομηχανίας ή των θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται για ένα ζήτημα αξιών» τόνισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ώρα που η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μια αιματηρή ένοπλη εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά, την οποία, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, έχει προκαλέσει η Ρωσία που παράσχει όπλα στους αυτονομιστές.

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν επικρίνει σφόδρα την επιλογή της Γαλλίας να παραδώσει ένα πρώτο πλοίο, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει τη λύπη τους καθώς το Παρίσι δεν αποφάσισε την ακύρωση του συμβολαίου.

«Υπάρχει ο κανόνας ο οποίος συνίσταται στο ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και πληρωθεί τιμώνται» είπε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς απαντώντας στις επικρίσεις Βρετανίας και ΗΠΑ για την απόφαση του Παρισιού να παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα Μιστράλ στη Μόσχα παρά την ουκρανική κρίση.