Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπήρξε παραβίαση της ασφάλειας προστασίας μιας βάσης δεδομένων που εξυπηρετεί την ιστοσελίδα της, κάτι που οδήγησε στην κλοπή των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων στοιχείων επικοινωνίας από ανθρώπους που εγγράφονται για να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπάρχουν εσωτερικά συστήματα ή ευαίσθητα δεδομένα της αγοράς σε κίνδυνο, καθώς η βάση δεδομένων εξυπηρετεί τμήματα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ που συγκεντρώνουν εγγραφές για εκδηλώσεις, όπως συνέδρια ΕΚΤ και επισκέψεις και είναι φυσικά διαχωρισμένη από οποιαδήποτε εσωτερικά συστήματα της ΕΚΤ.

«Η κλοπή ήρθε στο φως μετά από ένα ανώνυμο email που εστάλη στην ΕΚΤ και ζητούσε χρηματική αποζημίωση για τα δεδομένα. Ενώ τα περισσότερα από τα δεδομένα ήταν κρυπτογραφημένα, τμήματα της βάσης δεδομένων που περιλαμβάνουν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μερικές ταχυδρομικές διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου που δεν ήταν κρυπτογραφημένα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΚΤ είναι ήδη σε επαφή με τους ανθρώπους των οποίων οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα στοιχεία ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί και όλοι οι κωδικοί πρόσβασης έχουν αλλάξει στο σύστημα ως προφύλαξη.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των δεδομένων της ΕΚΤ έχουν ασχοληθεί με το θέμα ευπάθειας.

«Η γερμανική αστυνομία έχει ενημερωθεί για την κλοπή και η έρευνα έχει αρχίσει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.