Χιλιάδες άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων ήταν ντυμένοι στα λευκά, συμμετείχαν το βράδυ της Τετάρτης στη σιωπηλή πορεία στους δρόμους του Αμστερνταμ στη μνήμη των 298 θυμάτων της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines, —ανάμεσα στα οποία ήταν 193 Ολλανδοί— που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ και περίπου στις 20:15 (τοπική ώρα, 21:15 ώρα Ελλάδας) πραγματοποίησαν πορεία μερικών χιλιομέτρων για να καταλήξουν μία ώρα αργότερα στην ίδια κεντρική πλατεία του Αμστερνταμ, όπου άφησαν να πετάξουν στον ουρανό πολλές εκατοντάδες λευκά μπαλόνια.

«Είναι σημαντικό να συγκεντρωνόμαστε, να δείχνουμε ότι είμαστε όλοι μαζί, ότι μοιραζόμαστε τον πόνο των οικογενειών και των φίλων», δήλωσε ο Λεόν, 35 ετών που φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι. «Και είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να φορά λευκά, το χρώμα της ελπίδας, αυτό σημαίνει ότι κοιτάμε το μέλλον», πρόσθεσε.

«Είναι απίστευτο ότι το 2014 ένα πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται από έναν πύραυλο, ελπίζω πραγματικά ότι θα χυθεί φως στα γεγονότα», είπε από την πλευρά του ο Τιμ.

Οι πρώτες σοροί των θυμάτων έφτασαν το απόγευμα της Τετάρτης από την ανατολική Ουκρανία στο Αϊντχόβεν. Επειτα από μια τελετή στο αεροδρόμιο οι σοροί μεταφέρθηκαν σε ολλανδική στρατιωτική βάση για να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα ως ημέρα πένθους για τη χώρα.