Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε την Τετάρτη να ξεκινήσει έκτακτη διεθνή έρευνα για «όλες τις παραβιάσεις» που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 670 Παλαιστίνοι μέχρι στιγμής, με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Μια σχετική απόφαση, που υποβλήθηκε από τους Παλαιστίνιους, υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ – κυρίως από αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες -, μία κατά (ΗΠΑ) και 17 αποχές, στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των αραβικών χωρών.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Κιθ Χάρπερ υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, όμως αυτή η απόφαση δεν θα μας βοηθήσει».

Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο απείχαν από την ψηφοφορία, όπως και η Ιαπωνία.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε έπειτα από επτά ώρες συζητήσεων καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που προκύπτουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από την 13η Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, «κυρίως την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (…) η οποία περιλαμβάνει επιθέσεις χωρίς διακρίσεις και δυσανάλογες (…) οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν διεθνή εγκλήματα».

Η απόφαση ζητεί «την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής έρευνας» για να ερευνήσει τις παραβιάσεις αυτές και καλεί τους ερευνητές να καταρτίσουν έναν κατάλογο «των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί» και «να εντοπίσει τους υπεύθυνους» ώστε να λογοδοτήσουν και να «τερματιστεί η ατιμωρησία».

Το κείμενο ζητεί επίσης να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό «άμεση διεθνή προστασία», ενώ καλεί να υπάρξει «άμεσος τερματισμός των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων» και «τερματισμός των επιθέσεων εναντίον των πολιτών, περιλαμβανομένων των ισραηλινών πολιτών».

Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση, ζητείται από την Ελβετία, χώρα στην οποία έχουν υπογραφεί οι Συνθήκες της Γενεύης, να διοργανώσει μια έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Μια επιστολή με το ίδιο αίτημα είχε σταλεί την 9η Ιουλίου από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Βέρνη.