Δύο εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην πόλη Κανούντα της βόρειας Νιγηρίας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ οι επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες δεν έχει αναλάβει προς το παρόν κανείς, έχουν τα χαρακτηριστικά αυτών που εξαπολύει η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας που στόχευε έναν μετριοπαθή μουσουλμάνο ιερωμένο σκότωσε τουλάχιστον 32 πιστούς σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Λίγο αργότερα μια δεύτερη βόμβα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων στην αγορά Κάουο, όπως δήλωσε ένας εργαζόμενος στον Ερυθρό Σταυρό που βρισκόταν στο σημείο.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν με τον Σέιχ Νταχίρου Μπάουτσι σε πλατεία της Καντούνα.

Όταν έφτασε στο σημείο η οχηματοπομπή του ιερωμένου ο βομβιστής προσπάθησε να τον πλησιάσει προτού τον σταματήσει η προσωπική φρουρά του Μπάουτσι, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και η αστυνομία.

«Στόχος της επίθεσης ήταν ο σεΐχης. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει συλλήψεις», δήλωσε ο αστυνομικό Σέχου Ούμαρ.

Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε ο Μπάουτσι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ένας εθελοντής που απομάκρυνε πτώματα από το τέμενος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 32.

Η επίθεση στην αγορά Κάουο είχε στόχο την οχηματοπομπή του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Νιγηρίας και πρώην πρόεδρο της χώρας Μουχαμάντου Μπουχάρι, όπως δήλωσε ο γιος του Μούσα που βρισκόταν στο σημείο, ενώ πρόσθεσε ότι ο πατέρας του δεν έχει τραυματιστεί.

Ο Μπουχάρι ήταν ο κύριος αντίπαλος του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν στις εκλογές του 2011.

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, όμως η Μπόκο Χαράμ εξαπολύει τους τελευταίους μήνες συχνά επιθέσεις με εκρηκτικά στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Το Σαββατοκύριακο οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης λεηλάτησαν την πόλη Ντάμποα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, και τα γύρω χωριά σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους.

Στο μεταξύ τέσσερις χώρες που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη του Τσαντ θα δημιουργήσουν μια «ένοπλη πολυεθνική δύναμη» για να καταπολεμήσουν «την ολοένα και αυξανόμενη» απειλή της Μπόκο Χαράμ, όπως δήλωσε μια επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Νίγηρας, η Νιγηρία, το Τσαντ και το Καμερούν δεσμεύθηκαν να συνεισφέρουν 700 στρατιώτες η κάθε χώρα στη δύναμη αυτή.