Μπαμπού από μπαμπού διαφέρει. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, τα πάντα, το γνωρίζουν καλά.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, κάθε χρόνο διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να βρουν δύο συγκεκριμένες ποικιλίες, οι οποίες αφενός τούς εξασφαλίζουν μία ισορροπημένη διατροφή και αφετέρου ενισχύουν τον οργανισμό τους με τα απαραίτητα συστατικά για την αναπαραγωγή τους.

Επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ μελετούν τις συνήθειες μετανάστευσης των ασπρόμαυρων αρκούδων της Κίνας εδώ και έξι χρόνια.

Στην έρευνά τους συμμετείχαν επτά πάντα από την Κεντρική Κίνα, στα οποία τοποθέτησαν κολάρα με GPS. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη υποπτεύονταν, ότι δηλαδή την άνοιξη τα πάντα αφήνουν πίσω τις κοιλάδες των βουνών Τσινλίγκ για να μετακινηθούν προς τα πάνω και να επιστρέψουν ξανά στη βάση τους το φθινόπωρο.

Οσο βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψώματα, περίπου 2.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, τα πάντα προμηθεύονται ζωτικές πρωτεΐνες από τους βλαστούς των μπαμπού.

Τα πλούσια σε ασβέστιο φύλλα όμως, τα οποία είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή τους, δεν είναι φαγώσιμα σε εκείνα τα εδάφη, οπότε αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω.

Το πιο σημαντικό ωστόσο συμπέρασμα αυτής της έρευνας, τονίζουν οι επιστήμονες, είναι ότι τελικά οι γαστρονομικές συνήθειες των πάντα αποδεικνύονται πιο περίπλοκες από όσο εκτιμούσαν μέχρι σήμερα.

«Η θεωρία ότι τα μπαμπού είναι κακή διατροφή για τα πάντα είναι απλώς ανοησία», επισημαίνει στην «Guardian» ο καθηγητής Ντέιβιντ Ράουμπενχεϊμερ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.