Πολλή αγανάκτηση αλλά καμία νέα κύρωση –μόνο η απειλή αυστηρότερων κυρώσεων το επόμενο διάστημα. Αυτή είναι συνοπτικά η στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, όπως καταγράφηκε κατά τη χθεσινή σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Η κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing στην Ανατολική Ουκρανία δεν στάθηκε ικανή να συνασπίσει τους 27 σε ενιαίο μέτωπο. Ειδικά μάλιστα η απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει κανονικά στην παράδοση του πρώτου, τουλάχιστον, από τα δύο αμφίβια αποβατικάπλοίακλάσηςMistral που της έχει παραγγείλει η Ρωσία έχει προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Ηδη από προχθές ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει δηκτικά ότι στη χώρα του κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Ο επικεφαλής των γάλλων Σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς τού επέστρεψε χθες την κριτική, καλώντας τον να «ξεκινήσει βάζοντας τάξη στη δική του πίσω αυλή» –αναφερόταν στην παρουσία ρώσων ολιγαρχών προσκείμενων στον Πούτιν στο Λονδίνο. Εναντίον του Παρισιού καταφέρθηκε όμως χθες και η λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει τη στάση του με τον κατευνασμό της ναζιστικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1930. Καιρό τώρα, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ευρώπη για αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Οι πιέσεις έγιναν ακόμη πιο έντονες μετά την κατάρριψη του Boeing. Οπως σημείωνε το «Σπίγκελ», το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι σαφές: η υπομονή της με τη δικαιολογία που επικαλούνται σταθερά οι Ευρωπαίοι ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να απομονώσουν τη Ρωσία για λόγους οικονομικούς και ενεργειακούς εξαντλείται.

ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ. Πριν από την έναρξη της χθεσινής συνόδου, ευρωπαίοι διπλωμάτες επεσήμαιναν πως πολλά θα κριθούν από τη γραμμή της Ολλανδίας, της χώρας που έχασε την περασμένη Πέμπτη 193 πολίτες. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε πως η στάση της χώρας του απέναντι στη Ρωσία έχει αλλάξει πλέον «θεμελιωδώς» και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς σημείωσε ότι η Ολλανδία, που αντιμετώπιζε μέχρι τώρα διστακτικά την ενδεχόμενη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, δεν είναι πλέον αντίθετη. Σουηδία, Πολωνία και Βρετανία έχουν ζητήσει αυστηρότερες κυρώσεις. Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία ωστόσο παραμένουν διστακτικές –στη Γερμανία γίνεται ήδη μια μεγάλη συζήτηση για τις σοβαρές επιπτώσεις των κυρώσεων στην εσωτερική οικονομία.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ήγειραν χθες στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά το ενδεχόμενο περιορισμού της ρωσικής πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου, όπως επίσης της επιβολής στοχευμένων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας∙ ζήτησαν μάλιστα από την Κομισιόν να ετοιμάσει σχετικές προτάσεις. Συμφώνησαν επίσης να διευρύνουν τον κατάλογο των νομικών και φυσικών προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων∙ η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο. Υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε άτομα που προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στους ρώσους πολιτικούς ιθύνοντες. Αλλά το σχόλιο της «Μοντ» παραμένει σε ισχύ: «Απέναντι στη Ρωσία, η Ευρώπη επιλέγει να υπεκφεύγει».