Η οδύσσεια των νεκρών πλησιάζει στο τέλος της. Το τρένο-ψυγείο με τους 200 μαύρους σάκους έφτασε χθες στο Χάρκοβο, μία πόλη υπό τον έλεγχο του Κιέβου και οι πρώτες σοροί αναμένεται να αρχίσουν σήμερα να φτάνουν στην Ολλανδία, ώστε να ξεκινήσει η μακρά διαδικασία της ταυτοποίησης. Σύμφωνα ωστόσο με τον ΟΑΣΕ, ανθρώπινα υπολείμματα παραμένουν ακόμη στον τόπο όπου συνετρίβη την περασμένη Πέμπτη το μαλαισιανό Boeing με τους 298 επιβαίνοντες. Και η διαδικασία της απόδοσης ευθυνών για το έγκλημα αυτό, την κατάρριψη ενός επιβατηγού αεροσκάφους στην Ανατολική Ουκρανία, ίσως να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Τα μαύρα κουτιά παραδόθηκαν μεν από τους αυτονομιστές στις μαλαισιανές Αρχές και θα αναλυθούν από βρετανούς ειδικούς. Δεν θεωρείται όμως πιθανό να δώσουν κρίσιμες απαντήσεις, και οι καταγγελίες διασωστών, όπως και διεθνών παρατηρητών, για παρεμβάσεις των αυτονομιστών στον τόπο της τραγωδίας παραμένουν σε ισχύ. Μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που δεσμεύει όλα τα κράτη σε μία «διεθνή, διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα», ο Λευκός Οίκος επεσήμαινε χθες ότι οι διεθνείς ερευνητές δεν είχαν ακόμη αποκτήσει ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση πληροφοριών, συγκεντρωμένων από τις μυστικές υπηρεσίες, που στηρίζουν την καταγγελία του ότι το μαλαισιανό Boeing καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11, ο οποίος μεταφέρθηκε από τη Ρωσία στην Ανατολική Ουκρανία τον περασμένο μήνα και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Ωστόσο, τη νύχτα αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι το αεροσκάφος μπορεί να καταρρίφθηκε «κατά λάθος» από φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Συμπλήρωσαν ότι η Ρωσία διαμόρφωσε τις συνθήκες για την κατάρριψη αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τη Μόσχα με την συντριβή του αεροσκάφους. Πάντως, Μόσχα και φιλορώσοι αυτονομιστές απορρίπτουν την κατηγορία, δείχνοντας ως υπεύθυνο ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος. Ταλαντευόμενος ανάμεσα στην αντεπίθεση και έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε να διασφαλίσει τη συνεργασία των αυτονομιστών στην έρευνα. Η υπόσχεση δόθηκε όμως με αόριστο τρόπο και παράλληλα ο Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση πρέπει από την πλευρά της να ασκήσει πίεση στις Αρχές του Κιέβου – τους «μπράβους της Δύσης», σύμφωνα με στενό του σύμβουλο – να διακόψουν τις εχθροπραξίες στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι μάχες ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις ουκρανικές Αρχές συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Μία απρόσμενη σύγκρουση όμως φάνηκε να κυοφορείται και στην ίδια τη Μόσχα. Ενας στενός σύμμαχος του Πούτιν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο άνθρωπος που έστησε ξανά στα πόδια της τη ρωσική οικονομία έπειτα από το χάος της δεκαετίας του 1990, προειδοποίησε χθες ότι η έξαρση της «αντιδυτικής ρητορικής» μπορεί να απομονώσει τη χώρα και να παρεμποδίσει τον εκσυγχρονισμό της. «Η Ρωσία δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ανακατευθεί με στρατιωτικές δυνάμεις στην κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία» επεσήμανε ο Κούντριν.