Πολιτική αποστολή έργο της οποίας είναι να βοηθήσει τις ουκρανικές Αρχές στην αναμόρφωση των υπηρεσιών ασφαλείας, ιδίως της αστυνομίας, εγκαθίδρυσε την Τρίτη στο Κίεβο η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε να κρατήσει τη δική του αποστολή στη χώρα έως τον Μάρτιο του 2015.

Οι 28 «εγκαθίδρυσαν την Αποστολή της ΕΕ για την μεταρρύθμιση του τομέα της πολιτικής ασφάλειας για την Ουκρανία (EUAM Ukraine)» ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών των ευρωπαϊκών κρατών για να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία μετά την απόφασή της να αρχίσει η διαδικασία προσέγγισης με την ΕΕ, θα αρχίσει να λειτουργεί και επίσημα μόλις καθοριστούν οι επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Η αποστολή είναι διάρκειας δύο ετών, τα μέλη της δεν θα φέρουν οπλισμό, έδρα της είναι το Κίεβο και ο προϋπολογισμός που θα διατεθεί για το έργο της ανέρχεται σε 2,68 εκατ. ευρώ.

Αρχικά θα συμβάλει στην κατάρτιση νέας στρατηγικής στον τομέα της ασφάλειας και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι η διάρκεια της αποστολής του στην Ουκρανία θα παραταθεί κατά έξι μήνες, έως τον Μάρτιο του 2015. Όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τάχθηκαν υπέρ της απόφασης να παραταθεί η εντολή των άοπλων παρατηρητών, η οποία έληγε τον Σεπτέμβριο.