Η Μόσχα οφείλει να αναγκάσει τους αυτονομιστές να σταματήσουν να μπλοκάρουν τη διεθνή έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να υποχρεώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο «να μην παρεμποδίζουν την πρόσβαση των διεθνών εμπειρογνωμόνων» στο σημείο της πτώσης του Boeing.

«Η Ρωσία τους παρότρυνε, τους εκπαίδευσε, τους εφοδίασε με όπλα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, και τώρα είναι ευθύνη της Ρωσίας και ειδικά του Βλαντιίμιρ Πούτιν να τους αναγκάσει να σταματήσουν να παρακωλύουν την έρευνα» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους αυτονομιστές για αφαίρεση στοιχείων και σορών των επιβαινόντων από την περιοχή, πράξεις που, όπως είπε, προκαλούν το ερώτημα «τι ακριβώς προσπαθούν να κρύψουν;».

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές χρειάζεται να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους και, αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στην περιοχή μετά την πτώση του Μπόινγκ, το χαρακτήρισε «προσβολή» για τις οικογένειες των θυμάτων.

«Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι υπέρ μιας αληθινής έρευνας όμως τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις: επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές (…) να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στο χώρο της συντριβής», σημείωσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρουσίασε νέα στοιχεία για το ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα ο Πούτιν να «πάρει στα σοβαρά» την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Αν αποτύχει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τόνισε ο Ομπάμα, το οικονομικό κόστος για τη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οπως είπε, ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Επισήμανε όμως ότι η Μόσχα και ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Στην αντεπίθεση η Ρωσία

Λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα ο Ομπάμα, η Ρωσία περνούσε στην «αντεπίθεση» υποστηρίζοντας ότι

η πτήση MH17 δεν καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, αντίθετα κοντά στο Boeing εντοπίστηκε να πετά ουκρανικό μαχητικό Su-25.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέψευσε τον ρωσικό ισχυρισμό, λέγοντας πως όλα τα ουκρανικά αεροσκάφη στην περιοχή ήταν καθηλωμένα την ώρα της συντριβής.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια» είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, τονίζοντας ότι το Κίεβο είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα μαχητικά του και οι Ρώσοι θα έπρεπε να παρουσιάσουν αποδείξεις για μία τέτοια δήλωση.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν αλλοιώσει στοιχεία από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία οι φιλορώσοι έχουν δηλώσει ότι πρόκειται να παραδώσουν στις αρμόδιες διεθνείς Αρχές.