Όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα γύρω από την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταδεικνύουν πως υπαίτιοι είναι οι φιλορώσοι αυτονομιστές και το πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Ρωσία, δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Και ζητά από τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της, να επιτρέψει την πρόσβαση στο σημείο και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Σε μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων την Κυριακή σε αμερικανικά δίκτυα, ο Τζον Κέρι παρέθεσε με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής λεπτομέρεια τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ και τα οποία ουσιαστικά δείχνουν σε ρωσική συναυτουργία στην κατάρριψη.

Ο Κέρι δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να «επιταχύνει» και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία, τους οποίους πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν ανοιχτά για την κατάρριψη της πτήσης MH17.

«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή State of the Union στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αν και «σταμάτησε» πριν επιρρίψει άμεσα στη Μόσχα την ευθύνη για την κατάρριψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το πιο λεπτομερές μέχρι στιγμής «κατηγορώ» ότι η Μόσχα προμήθευσε τους αυτονομιστές με το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε.

Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος και γνωρίζουν και την πορεία του, βάσει δορυφορικών εικόνων. «Γνωρίζουμε και την ώρα εκτόξευσης» είπε επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.

«Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα [συστοιχιών πυραύλων] στην περιοχή εκείνη τη στιγμή» υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει να μετακινούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία πολλά εφόδια τον τελευταίο μήνα, περιλαμβανομένης και αυτοκινητοπομπής 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αρμάτων μάχης και εκτοξευτήρων ρουκετών που μεταφέρθηκαν στους αυτονομιστές πριν από αρκετές εβδομάδες.

Ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ υπέκλεψαν συνομιλίες σχετικά με τη μεταφορά στους αυτονομιστές του ρωσικού καθοδηγούμενου με ραντάρ πυραυλικού συστήματος SA 11, το οποίο κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη.

Ο Κέρι, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε οργή για το χάος που ακολούθησε τη συντριβή του αεροπλάνου.

Ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει δημόσια από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να αναλάβουν υπεύθυνη δράση, περιλαμβανομένης και της πρόσβασης στο σημείο της συντριβής.

«Οι αυτονομιστές είναι υπό έλεγχο. Είναι σαφές πως η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές, προμηθεύει τους αυτονομιστές, ενθαρρύνει τους αυτονομιστές, εκπαιδεύει τους αυτονομιστές και η Ρωσία πρέπει να επιταχύνει και να κάνει τη διαφορά εδώ» δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

Είπε πως οι ξένοι ερευνητές είχαν περιορισμένη μόνο πρόσβαση στο σημείο, 75 λεπτά την Παρασκευή και τρεις ώρες το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί ελεύθερη πρόσβαση.

«Μεθυσμένοι αυτονομιστές στοίβαζαν πτώματα σε φορτηγά και τα απομάκρυναν από το σημείο», δήλωσε ο Κέρι στο NBC. «Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά μακάβριο και αντίθετο με ό,τι είπαν ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία ότι θα κάνουν».

Αυθεντική η συνομιλία

Την ίδια στιγμή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε δύο ηγέτες των αυτονομιστών, που καταγράφηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και αποδεικνύει πως οι άνδρες τους κατέρριψαν πολιτικό αεροπλάνο.

«Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως«»η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των αυτονομιστών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

– «Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα», λέει ο ένας από αυτούς, ο «Μέιτζορ» (ταγματάρχης).

– «Λοιπόν;» ρωτά ο άλλος, ο «Γκρεκ».

– «Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100%» (…)

– «Υπήρχαν όπλα;»

– «Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις».

– «Έγγραφα;»

– «Υπάρχει ένα ενός Ινδονήσιου φοιτητή».

Της καταγραφής προηγείται συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν Ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.

– «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο […]. Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία», λέει ο Μπέζλερ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είχε δηλώσει πως πρόκειται για συνομιλίες «αξιωματικών της GRU [της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών] που υποκλάπηκαν και καταγράφηκαν σύμφωνα με το νόμο».