Σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών έχει ετοιμάσει η Αυστραλία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian».

Το σχέδιο καλεί τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, καλώντας παράλληλα Ρωσία και Ουκρανία να βοηθήσουν στις έρευνες.

Τα σωστικά συνεργεία που προσπαθούν να εργαστούν στο σημείο που συνετρίβη το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών ανακοίνωσαν ότι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τις σορούς 196 επιβατών της μοιραίας πτήσης.

Διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να πλησιάσουν το σημείο της συντριβής, αλλά εμποδίστηκαν από τους αυτονομιστές αντάρτες, δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στο σημείο και εντός της ημέρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ είχε ενώσει τη φωνή του με αυτές άλλων ηγετών της Ευρώπης, οι οποίοι χαρακτήριζαν απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο της συντριβής, κατηγορώντας τους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν στοιχεία και κακομεταχειρίζονται τις σορούς των επιβατών.

«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος» δήλωσε ο Τόνι Άμποτ.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο της συντριβής.

«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για σορούς που έχουν μετακινηθεί, για τμήματα του αεροσκάφους που έχουν εξαφανιστεί, γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.

«Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κάμερον: «Εάν το κατέρριψαν οι αποσχιστές, η ευθύνη βαρύνει τη Ρωσία»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία είναι πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός, καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

«Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί, τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των κακοποιών πολιτοφυλάκων», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα «The Sunday Times».

Ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου. «Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είναι καιρός να δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως, μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο απ’ όσο μας χρειάζεται η Ρωσία», αναφέρει ο Κάμερον.

Τη λίστα με τα ονόματα των επιβατών δημοσιοποίησε η Malaysia Airlines

Στο μεταξύ, η Malaysia Airlines δημοσίευσε το Σάββατο τη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης, ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες της που επιθυμούν να ακυρώσουν εισιτήριά τους.

«Οι επιβάτες μπορούν να ανταλλάξουν ή να ακυρώσουν, μέχρι την Πέμπτη, εισιτήρια για τα οποία είχαν κάνει κράτηση έως την 31η Δεκεμβρίου» ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Μαλαισίας.